16.07.2017 08:07

Показват оригиналното тефтерче на Левски

Видян 1535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя оригиналното Тефтерче на Васил Левски. Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, съобщиха от библиотеката. От 9.00 до 14.00 часа вратите ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство. Тефтерчето ще бъде експонирано в Централното фоайе. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с неговата дигитална версия, както и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст.

„Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”, посочват от Националната библиотека.

Очаква се акад. Антон Дончев да представи книгата на Захарий Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация „Трейс за хората”).

Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ „Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата ни експозиция „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията в НБКМ са част от официалната програма за честванията на паметната дата и се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог