12.07.2017 16:07

Недялко Йорданов разкрива непознатия Радой в книга

Видян 1628 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радой Ралин – сатирикът, поетът, драматургът и сценаристът, артистът и певецът, мъжът, бащата, приятелят, „човекът, чието значение като уникален факт в нашата история ще расте с годините“... Това е героят на новата книга на Недялко Йорданов „Моят Радой“. Тя излиза в навечерието на 13-годишнината от кончината на известния творец, който си отиде на 21 юли 2004 г. Томчето е съкровена изповед за едно голямо и истинско мъжко приятелство, разказ за живота на двамата обичани творци, за литературата и театъра и за политическата и социалната действителност у нас през втората половина на ХХ век – откакто датира тяхната дружба, непрекъсната сякаш и от смъртта.


„Казвам „моят“ Радой, защото той ми беше и баща, и учител, и настойник, и приятел, и колега, и преди всичко - съдник на моята поезия и на моето гражданско поведение цели 46 години“, споделя авторът още на корицата. „Какво ли не преживя ти, самотен татко с двама невръстни синове, непрекъснато уволняван, забраняван, преследван, подслушван, вечно безпаричен и никога не преклонил глава пред властта“, обръща се Йорданов към Ралин.


В книгата са включени много снимки от личния архив на Недялко Йорданов; откъси от личния му дневник; факсимилета на писма, които е получавал от Радой; статии от вестници; спомени за моменти на лични изпитания, преодолявани заедно, за професионални предизвикателства, които са свързвали двамата таланти, за литературните им и театрални срещи.


Смешни и забавни, трогателни и тъжни спомените на автора вълнуват със своята искреност и голяма човешка обич. В любопитните случки се намесват имената на още известни личности, сред които са Желю Желев, Александър Геров, Йосиф Петров, Атанас Далчев, Невена Коканова...


Емоциите на автора са концентрирани в думи от статия, публикувана в памет на Радой Ралин на 22 юли 2004 г.: „България няма и няма да има може би никога такъв уникален човек и поет.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.