31.05.2017 15:59

Йордан Христов – новият собственик на Downtown с имоти от Приморско до Барселона

Видян 9572 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Джо Кокър никога няма да спи отново в този хотел, понеже – Бог да го прости – почина, а Ал Бано и Йосиф Кобзон – други от неговите редовни ВИП – гости, няма да пожелаят. Нищо, че италианецът лично промотира преди време вината от своята авторска изба на тока на Ботуша именно тук. Такава е равносметката след смяната на собствеността на известния четиризвезден хотел Downtown в София. Понеже е разположен на ъгъла на бул. Левски и ул. 6-и септември, той може да бъде смятан за първата сделка в бранша, подчинена на култа към европредседателството на София.


Обектът се намира буквално на 5 минути пеша от НДК, където ще бъде основната локация на конференциите и срещите на най-високо равнище. Хотелиерите разчитат на златен дъжд от хилядите прииждащи евро- и нееврочиновници и значително вдигане през 2018 т. на сегашните твърде ниски цени на стаите в софийските грандове. В Downtown в момента


цената е 176 лева с включена закуска или 89,99 евро


От наши изтоници разбрахме още, че човекът има имоти за милиони не само на Приморско, където до момента е била съсредоточена основната му дейност в областта на туризма. Той се води собственик и на имот в Барселона, който чини, колкото 4-звезден хотел в София, ако не и повече.


Въпреки че се приема за нов играч на столичния хотелиерски терен, където напоследък навлизат немалко български бизнесмени – особено ударно през последните 3 години,



Йордан Христов, наричан в родното си Приморско Синът на гъркинята, имал и сериозни връзки на най-високо политическо равнище


Ето как коментира цялата история в. Капитал: „Ако се погледнат владенията на много български бизнесмени, започнали пътя си около приватизацията, в тях трудно се намира някаква логика. По подобен начин изглеждат и фирмите на Йордан Христов, които са микс от индустриални и туристически активи, ширнали се между Хасково, Приморско и София. А отскоро към тях се добавя и столичния хотел Downtown, който той купува от руския бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев. Капиталът на дружеството е


3 911 660 лв.


и се внася като непарична вноска, която се състои от правото на собственост  върху хотела на бул. Васил Левски. Месец по късно новата компания е продадена и едноличен собственик на капитала става Перла турист АД, което се управлява от Йордан Николов Христов. Той става собственик на 4-звезден хотел на 9 етажа, разполагащ с ресторант, 2 конферентни зали, бизнес център и с 47 стаи и 12 апартамента.


Около 15 години хотел Downtown беше собственост на един от най-известните руски бизнесмени у нас Ованес Мелик-Пашаев. Акционери в продавача Джоли АД са Лирекс ООД, представлявано от Емил Вагаршакович Аветисян, Джоукър София ООД, представлявано от дъщерята на Пашаев – Лияна Ованесовна Мелик-Пашаева, и Joser Limitеd, регистрирано в Малта и представлявано от Мелик-Пашаев. От отчетите на Джоли се вижда, че акционерното дружество има единствен обект – хотел Даунтаун, като приходите на компанията се формират от дейностите около него. През последните 3 години резултатът е отрицателен, като приходите му се движат между 1.3 и 1.6 млн. лв. За 2015 г. тe са 1.5 млн. лв., а загубата - 271 хил. лв.



Перлата на Приморско


Акционери в новия собственик Перла турист са НТ Неротек, Химмаш, ОМЗ (Оптико-механичен завод - София), Йордан Николов Христов и родената през 1989 г. Ружа Кирова, която има малък брой акции. Всички компании акционери водят към Йордан Христов. Той е едноличен собственик на капитала на НТ Неротек, компания, занимаваща се с търговия с металорежещи машини. Химмаш се занимава с производство на резервоари, цистерни и контейнери от метал. В нея 93.38% от акциите са на НТ Неротек, където Христов е едноличен собственик. А последната - ОМЗ, занимаваща се с производство на оптико-механични и оптико-електронни прибори като бинокли, мерници, лазерни далекомери, отново е собственост на НТ Неротек и на Йордан Христов.


По образование инженер, доктор на техническите науки, Йордан Христов, започва развитието си от Хасково, през НТ Неротек приватизира Химмаш и ОМЗ. В предприятието за оптични прибори управител е той, а Химмаш се представлява от него и сестра му Мария Николова.


Той участва в още доста компании, сред които Централно газоснабдяване Хасково АД. Хотелиерският му бизнес е концентриран в Перла турист, като компанията се занимава и с туроператорска дейност, гласи информацията на сайта й. До покупката на столичния хотел тя менажира основно няколко хотела в Приморско. Според сайта на компанията това са хотелите Перла бийч 1, 2 и 3, Перла сън парк, Перла плаза и Перла роял. За 2015 г. акционерното дружество има приходи от 4.147 млн. лв. и печалба от 127 хил. лв.



Взаимоотношенията му с община Приморско са дълбоки, като местните медии го описват като


парадиращ със спонсорството си на ГЕРБ



Това го прави и съдружник на община Приморско, като това става през две дружества, в които общината е апортирала терени, за да се изгради спортно-рехабилитационен комплекс и друга инфраструктура. Перла турист държи 70% в Робинзон бийч, а останалите са общински. Дружеството се управлява от Христов, като то разполага с 30 дка широколистна гора. Компанията е учредена през 2003 г., но отчетите му през годините показват, че не извършва дейност. В Спортни имоти Приморско общината е с 11.57% участие, Перла турист с 23.35%, ОМЗ с 1.25%,


кипърската Палмс ентърпрайсиз" със 60.58%, а Голдън холдингс с 3.25%


В Спортни имоти Приморско през 2004 г. общината внася непарична вноска в капитала под формата на терен от 28 940 кв.м и сграда - спортна зала, като на тази основа от 2007 г. работа започва аквапаркът на града.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от