Свързани новини

16.05.2017 12:05

Туин Пийкс и обичайните заподозрени в Кан

Видян 1785 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис Ангелов


КАН


В Кан филмите, поне официално в програмата, винаги се представят с имената на режисьорите, изписани с големи букви. Не на актьорите, които разхождат тоалети и бижута за милиони по червения килим, който вече е застлан пред фестивалния дворец на Кроазет, а довечера ще бъде огрян от светлините на прожекторите. И наистина, лишен от обичайния холивудски звезден блясък – тенденция от последните няколко години на криза на финансирането в киното, 70-ият фестивал ще обърне подчертано внимание на режисьорите.


Букетът е много пъстър. Наред с обичайните любимци на най-шумния форум на седмото изкуство в света като Звягинцев, Хейнс, Фатих Акин, Джейн Кемпиън, Варда, зрителите ще могат да видят необичайни автори на филми. От другата страна на камерата застават например Робин Райт и Ванеса Редгрейв.



Всъщност, филмите на двете актриси съвпадат по излъчване



На Морска болест на голямата лейди на британското кино ще се ръкопляска утре от 20,15 ч. българско време, а от 21 в друга от залите на Двореца американката, която последно гледахме в хитовия сериал Къща от карти, показва своя Тъмна е нощта, който трае само 10 минути. И двата са извън конкурсната програма. Кристен Стюард, която беше звезда на миналия фестивал с главната си роля на премиерния тук последен филм на Уди Алън – Кафе общество, сега идва като режисьор на Ела да плуваме. И той е късометражен – една минута го дели 19’.


Друго комерсиално име, но на професионална режисьорка е това на София Копола от конкурсната първа селекция. Идната сряда тя показва Виновна. В същия ден е програмиран друг от основните конкуренти – филмът Роден на местния фаворит Жак Дойон. Хепи Енд на ханския фаворит и носител на Златна палма Ханеке пък е сочен вече за възможен победител в надпреварата. Друг лауреат – турчинът Фатих Акин с В нищото също ще се бори за ново отличие в колекцията си. Двоен любовник на Франсоа Озон е друг прононсиран фаворит на букмейкърите. Ти никога не беше тук, а Лин Рамзи е още един от възможните призьори. Нелюбов на Звягинцев и другото рускоезично предложение – Кротка на Лозница също имат своите шансове за награди.


Филмовата нова версия на класическия сериал за Лора Палмър


Обаче е може би най-очакваното заглавие, макар и извън конкурсната програма. Идния четвъртък Дейвид Линч показва своя Туин Пийкс на големия екран – старата песен на нов глас за 2 часа и 56 минути.


По същото време във втората по значимост зала нашият Стефан Командарев ще прожектира своите Посоки, които покзват българската реалност в 6 таксиджийски истории от София.  



Майсторските класове на Ийстууд и Куарон са също хитове


в маратона от събития на Кроазет. Вечният каубой на американското кино идва с 2-часова лекция в Кан. Клинт Ийстууд последно беше на фестивала като режисьор на филм с Анджелина Джоли в главната роля.


Соарето за 70-годишнината на Кан е на 23 май. Другите грандиозни светски събития са балът на Шарън Стоун в полза на лечението на СПИН, който събира звезди от всички сфери от цял свят, а също и партито с награда Жена в действие на Kering (Gucci, Saint Laurent), която този път се дава на великата френска актриса Изабел Юпер.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп