22.03.2017 17:03

И Да, и Не! Скромно бистро погрешка взе звезда от Мишлен

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромен гаф направи за смях новото издание на световния гид№1 за гурме Мишлен. Работническо бистро в централна Франция ненадейно се сдоби със звезда в най-претенциозната класация за ресторанти на планетата. Репортери, тв камери, снобски настроени клиенти обкръжиха за часове Bouche à Oreille в малкия град Бурж, но не намериха стил, изящество и лукс, tа евтино място за хапване. Гостите в скъпи костюми и дизайнерски рокли станаха за смях на фона на постоянните клиенти от работническата класа, които по обедно време просто се отбиват да ударят една бърза бира на бара. Снобите трябваше да се задоволят с домашна лазаня и телешко по бургундски.


Гидът Мишлен се извини, обяснявайки, че е станала грешка. Бистрото е объркано с ресторант със същото име, намиращ се недалеч от Париж. Според авторите на реномирания пътеводител, грешката се дължи не смо на еднаквите имена, но и на сходните адреси – едното заведение е на улица Route de la Chapelle, а другото - на Impasse de la Chapelle. Та и градовете им са с една и също буква – Б, само дето Бутервийер е на 100 мили от Бурж. Става въпрос за стилно декориран ресторант с ленени покривки, скъпи килими и ястия като телешко с черни трюфели.


 


Вероник Жаке, собствничка на късметлийското бистро, освен реклама, получи и покана да вечеря, когато пожелае при „адашите” от скъпарското заведение: „Синът ми се обади от Париж, ще е да си умре от смях с поданането ни в Мишлен.  Всички познати ме будалкаха, защото не съм си признала, че съм си уредила звезда за моята ръчно приготвена лазаня”. Готчаката й Пенелопе Салмон (Сьомгова) добавя: „Ами заслужаваме си звездата, даже и 2, понеже влагаме сърце и душа в готвенето, дори да правим сандвичи”.


На сайта на Мишлен грешката бе поправена с 2 дни закъснение, но на хартия няма как – нов тираж струва ужасно много пари. Аймерик Дрьо, който е шеф на скъпия ресторант, приема грешка с хумор: „Веднага се обадих на мадам Жаке, с която хубаво се посмяхме и я поканих да ни пробва манджите, а аз обещах да пия една бира при нея в бистрото”.


Британският Дейли Телеграф сравнява на място заведенията. В бистрото обедното меню с фиксирани цени и позиции – предястие, осново със салата и десерт е 12,50, като само основното е 10 евро – лазаня или телешки стек с картофки, доста евтино за френския стандарт.


В ресторанта обедното меню е 48 евро. То включва: Антре – лобстеров флан с фрикасе от скариди или Конфи от телешко с пуширано яйце и муселин от йерусалимски артишок; Основно – кравешка глава с глазирани зимни зеленчуци върху сирена: Десерт – круша с шоколадов крисп в стил тирамису или кокосова екзотика с манго. Ако човек иска само 1 ястие, то изборът е от Карпачо от телешко с черен трюфел, Риба с гъши дроб, Бъркани яйца с черен трюфел (38 евро), Бретонски лобстер и по-малък рак с мента, акомпанирани от цвекло или Бретонски лобстер с бейби зеленчуци  и т.н., като основните са до 52 евро порцията. Елементарните палачинки, фламбирани с Grand Marnier са €12.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец