20.02.2017 16:15

Страстните откровения на Наполеон и Моцарт в Уроците на любовта

Видян 2141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изискан подарък за всеки ден от годината, в който любовта присъства в мислите ви, е изящният премиерен том „Уроците на любовта. Интимните откровения на великите“ на съставителките София Петрова и Габриела Кожухарова. Това е енциклопедия на любовта, която поднася 40 откъса от емблематични романи и 46 образци на епистоларния жанр – от XIX век до днес. Изкусителният сборник с логото на издателство „Милениум“ излезе в навечерието на 14 февруари и вече се разпространява в книжарниците. Тази книга е естетско удоволствие, докосващо душата и потапящо читателя в страстите на различни епохи. В нея прецизно са подбрани най-затрогващите любовни слова, излизали изпод перото на професионалните писатели, а също така и на влюбените владетели, учени, музиканти, спортисти... От невинните трепети на първата любов и съпружеските клетви за вечна вярност, през забранените страсти и еротичните блянове, до най-великите любовни истории на всички времена – в сборника ще откриете нежни и искрени изповеди, които ще накарат и най-тънките струни на сърцето ви да затрептят. След като се насладите на омайните думи и сладките признания на известните личности, ще се убедите, че романтиката не познава граници. „Господарке моя, приятелко моя“, „Мой възлюбен ангеле“, „Мой ангел, мое всичко, мое истинско аз“, „Моя странна радост, моя нежна нощ“, „Скъпо мое сърце“… Коя жена на копнее слухът й да бъде гален от подобни думи? Дори и като документални послания от миналото, те имат силата да вдъхват щастие. „Не мога да чакам, за да Ви дам доказателства за моята пламенна любов... Колко щастлив ще бъда, ако мога да съдействам при Вашето събличане – на малките твърди бели гърди, очарователно лице, коса, вързана в креолски шал. /…/ Целувам Ви по устата, очите ви, гърдите, навсякъде, навсякъде.“ Тези страстни редове изпраща Наполеон до Жозефина. „Обещавам да запазя любовта ни по-гореща и от сноп люти чушки“ – тази оригинална клетва дава певеца Джони Кеш на съпругата си Джун Картър и я спазва докато смъртта не ги разделя.


Интригуващият списък от незабравими любовни писма е заключен хронологично между послание на английския крал Хенри VIII до Ан Болейн и думи на баскетболния властелин Майкъл Джордан. Тук трептят словата, адресирани до любимите им дами от Волтер, Балзак, Бетховен, Моцарт, Айнщайн, Хенри Милър, Буковски, а също – любовни думи на Марлон Брандо, Джими Хендрикс, Джералд Форд. Още по-затрогващи и близки до светоусещането на българския читател естествено са писмата на Ботев, Дебелянов, Яворов и Лора Каравелова, Боян Пенев, Мара Белчева, Атанас Буров.


Книгата е илюстрирана със снимки на авторите и с факсимилета на някои от писмата им. Ще прочетете накратко и биографията на всеки романтик и ще научите каква е историята, породила неговото послание.


XIX век ни изпраща своята представа за интимност с откъси от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, „Брулени хълмове“ на Емили Бронте, „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер и произведения на Шарлот Бронте, Чарлз Дикенс, Томас Харди, Антон Чехов. Вълнуващи страници от „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл, „Английският пациент“ на Майкъл Ондатджи, „Птиците умират сами“ на Колийн Маккълоу и „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде бележат светлосенките на чувствата през ХХ век. От този период са и откъси от обичани творби на Ф. Скот Фицджералд, Исабел Алиенде, Маргьорит Дюрас, Ремарк, Набоков, Булгаков, Кундера, Маркес, Мураками и много други. Димитър Димов, Емилиян Станев, Димитър Талев, Блага Димитрова, Павел Вежинов, Ивайло Петров чертаят нюансите на емоциите в българската проза. Стилът на ХXI век пък е отразен в произведения на Иън Макюън, Одри Нифнегър, Стефани Майър, Алесандро д‘Авения и др.


Във времето на Фейсбук и Туитър, когато силните чувства се споделят открито и в повечето случаи се изразяват  само със закачливо изображение, имаме нужда да си спомним за красотата на думите, с които любовта е била обрисувана векове наред. Често ни се иска да открием някоя обичана книга и точната страница, която ни е развълнувала и се е запечатала в паметта ни, но рядко намираме време да потърсим любимия откъс дори в интернет.


„Уроците на любовта“ са събрани, за да бъдат препрочитани и да останат близо до нас за всеки един случай, в който искаме да се потопим в горещи чувства и нежни слова. Какъв по-хубав подарък за празника на влюбените от един неувяхващ букет от страсти?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне