21.09.2016 11:56

Програма Готови за успех променя съдби

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фондация  BCause вече 11 години подкрепя деца, лишени от родителска грижа, за да им помогне да застанат наравно със своите връстници. Стипендиантската програма ”Готови за успех” стартира през 2006 година, когато тогавашната фондация “Помощ за благотворителност”, сега BCause, дава шанс на деца без родители. Партньор на програмата от самото и създаване са фондация “Сирак”, а един от най-големите дарители за изминалите години е Международният женски клуб. Статистиката показва, че за времето от старта на проекта, 1028 младежи са получили годишни стипендии, които надхвърлят сумата от 1,5 милиона лева. За програмата „Готови за успех”, фондация BCause получава отличието „Бяла лястовица”.

“Аз съм “бялата лястовица”, в мен не са инвестирани просто пари, а надежда! Някои е повярвал и в точния момент ми е подал ръка”, споделя Елена Стефанова, студент по медицина 5 курс в Медицински университет. Ели вече 8 години е стипендиант в програмата “Готови за успех”, с прекъсване от една година, в която не успява да достигне нужния успех. За нея, това означава самостоятелност. „Сама отговарям затова, с какво разполагам и то зависи от успеха, който постигам с много упорит труд.” – допълва бъдещият медик.


“Личният пример, който ми дават хората от BCause, да помагаш на другите, е това, което ме кара да остана в България и от своя страна да правя полезни неща за хората около мен.”, с вълнение разказва Елена Стефанова. Голяма част от реализираните млади хора, превръщат каузата в своя лична мисия и успяват да убедят компаниите, в които работят да се включат като дарители в програмата. Такъв е случая на младия IT специалист Янко, който вече няколко години работи в един от технологичните гиганти.  Самата Елена, освен, че подкрепя „Готови за успех” с личния си пример, развива няколко инициативи, които помагат на по-младите й колеги, студенти по медицина, да имат неограничен достъп до специализирана литература.

„Готови за успех” е устойчиво работещ проект поради три причини. Средствата за стипендиите са изцяло осигурени от корпоративни и частни дарители. Добрият успех на стипендиантите е определящ в подбора им. Участието в “Готови за успех” дава подкрепа за старт в кариерата. Така стипендиантската програма става и предприемаческа.  За участие могат да се включат ученици от 12 клас и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети. Кандидатите трябва да са сираци или полусираци, които да имат успех от 11 клас не по-малко от 5.50 и 5.00 от кандидатстудентските изпити или матурата за студенти.

През 2016 година, срокът в който се подават документи, е до 7 октомври. Средствата, които се отпускат на одобрените кандидати е в размер на 2 000 лева за студенти и 1 000 за ученици от 12 клас. Сумите се осигуряват за период от 10 месеца, от 1 октомври до 31 юли включително.
 
Зад каузата “Готови за успех” през годините застават Албена Михова, Ненчо Балабанов, Христо Калоферов и Мирослава Иванова. Част от тях стават посланици на добра воля, които подкрепят младите хора, в стремежа им към развитие и усвояване на професионални знания и умения. “За стипендиантите, тази подкрепа е много повече от пари – тя е знак, че обществото ги подкрепя и им дава шанс за успех с лични усилия”, споделят посланиците.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а