24.08.2016 10:37

Стана ясен най-великият филм на новия век

Видян 1771 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой е най-великият филм на XXI век? Този въпрос зададе BBC на 177 кинокритици. Проучването е предизвикано и от миналогодишната им анкета за най-големите американски кинозаглавия, в която критиката постави 6, правени в новото столетие.


Макар времето да играе роля за определението "филмова класика", искаме да покажем, че днес се правят още по-разнообразни филми, които ще останат в историята, ако им се даде шанс в огромното море от развлекателни възможности, коментира световната медия.


А най-великият филм на първите 16 години от XXI век се оказа мистериозният нео-ноар на Дейвид Линч "Мълхоланд драйв". Запаленият по трансцедентална медитация американец е следван от корейския си колега Уонг Карвай с романтичната приказка "В настроение за любов" и от сънародника си Пол Томас Андерсън с "Ще се лее кръв" на второ и трето място.


В челната десятка намират място основно продукции на американски и азиатски режисьори, един европеец и един иранец. Четвърта е оскаровата японска анимация Spirited Away, следвана от експерименталния филм "Юношество" на Ричард Линклейтър за порастването на едно момче, заснет в реално време.


Топ 10 продължава с "Ослепителният блясък на чистия ум" с Джим Кери и Кейт Уинслет (реж. французинът Мишел Гондри), "Дървото на живота" на Терънс Малик, Yi Yi: A One and a Two на лицето на тайванската "нова вълна" Едуард Янг и "Развод" на иранския режисьор Ашгар Фахради, за да завърши с "Няма място на старите кучета" на Джоел и Итън Коен.


Във втората десятка европейските режисьори присъстват с четири филма: документалният "Акт на убиване" на датчанина Джошуа Опенхаймер (номер 14), "Четири месеца, три седмици и два дни" (15) на румънеца Кристиан Мунгиу, Holu Motors на французина Леон Кара (16) и "Бялата панделка" на Михал Ханеке на 18-а позиция.


В допитването са участвали филмови критици, изследователи и журналисти от всички континенти освен Антарктида.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей