18.07.2016 09:37

179 години от рождението на Апостола

Видян 3184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 На 18 юли се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

В Карлово честванията започват в 09.00 часа с празнична света литургия в храм "Свети Николай". В 10.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на гроба на майката на Апостола - Гина Кунчева, а малко по-късно от там ще тръгне литийно шествие до площад "20-ти юли".

От 11.00 часа пред родната къща на Апостола ще бъде връчена и наградата на Карловския комитет "Васил Левски".

Музеят ще организира и литературен салон, на които ще бъдат представени интересните издания за Васил Левски от 18-ти юли 2015 година, насам. Ще бъде представен и вестникът, който фондация "Васил Левски" издаде по повод 140 години от Априлското въстание. Тържествено ще бъдат посрещнати и младите участници в похода „По стъпките на Васил Левски", които ще разкажат най-интересните моменти от своето пътуване.

Кулминацията на честванията на 179 години от рождението на Васил Левски е в 20.20 часа с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет, а от 21.00 часа ще се проведе тържествената заря-проверка.

Тържествена церемония ще се проведе в 11.00 часа пред паметника на Апостола на Свободата в Борисова градина в София. В програмата ще участват актьорът Пламен Манасиев, вокална формация "Аноним" и Представителният гвардейски духов оркестър. Слово ще произнесе проф. Андрей Пантев.

179-та годишнина от рождението на Апостола ще бъде отбелязана и в Пловдив с поклонение пред паметника му на централната алея на Бунарджика. Слово ще произнесе председателят на Общинския съвет - Пловдив Савина Петкова, а водещ на възпоменателното честване ще е Златко Павлов. В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. За участие в общоградското честване на 179-та годишнината от рождението на Васил са поканени Областният управител, представители на администрацията, общински съветници, заместник-кметове и представители от Общината и районните кметства, Общественият посредник към Община Пловдив, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион