30.05.2016 14:45

Йордан Славейков е носител на Дъбът на Пенчо за 2016 г.

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Една година след появата на първия роман на театралния режисьор и драматург Йордан Славейков, книгата получи одобрението и признанието на литературните критици и на младото поколение четящи българи. През април "Последна стъпка” грабна бронзовия Пегас на най-стария национален литературен конкурс за дебютна литература у нас „Южна пролет“. Проф. Светлозар Игов, председател на журито на конкурса, определи романа на Йордан Славейков като явление не само за самия конкурс, но и за съвременната българска литература. През изминалия уикенд проф. Игов връчи на Йордан Славейков за романа „Последна стъпка“ наградата „Дъбът на Пенчо“ за 2016 г.


  Вече 10 години на 28 май, в деня на годишнината от смъртта на Пенчо Славейков, литературният критик и белетрист присъжда този приз, на който e еднолично жури и носи сам отговорността за дадените отличия. Между носителите на наградата „Дъбът на Пенчо“ са ред значими български писатели, като се започне от Златомир Златанов, Георги Господинов и се стигне до Милен Русков и Елена Алексиева. Всички те получават тази награда още преди да имат по-широко признание и популярност. "Още анализирам тези награди и ги осмислям, хората вероятно ще очакват да напиша някакъв следващ фантастичен роман, а аз нямам идея за нищо ново. Добрите идеи не идват всеки ден. Освен ако не си машина за писане. Аз съм преди всичко дете на театъра, а в литературата съм гост. Театърът и писането вървят ръка за ръка. Имах нужда да напиша този роман за мен самия. Той няма отношение към читателя, писан е за мен, но не да си го чета сам, а заради мен и поради мен. И ако някой от читателите в парченце от него припознае себе си, сигурно съм си свършил работата", коментира литературната награда Йордан Славейков.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.