17.05.2016 13:41

Балкански легенди идват за Zenith Fusion Festival

Видян 2107 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          
           Музикални легенди от Турция, Сърбия и България ще са сред специалните гости и участници в първото издание на Zenith Fusion Festival! Най-известният турски перкусионист Мисирли Ахмет, балканската вокална експериментаторка Светлана Спаич и виртуозният акордеонист Петър Ралчев ще направят свои майсторски класове, чиито завършек ще е мащабен джем сешън на откритата сцена на амфитеатъра в родопското село Долен. Майсторът на дарбуката Мисирли Ахмет ще демонстрира уникалната си техника на  „разперените пръсти“  - негова запазена марка в цял свят, която позволява достигане на изключително бързо темпо. Музиката му смесва полифония и тембри от турската, египетската, индийската, африканската и латино традиция. В авторските си композиции Мисирли Ахмет  често залага на една повтаряща се мелодия, която надгражда с невероятно сложни и красиви импровизации.


  След като усъвършенства свиренето си в множество държави в продължение на десетилетия, през 2007-а перкусионистът създава Училище по ритъм „Галата“ – Истанбул, в което привлича ученици от различни националности. Мисирли Ахмет, който живо се интересува от българските музкални традиции, ще направи атрактивен мастър клас за всички, които искат да се докоснат до магията на ритмиката и неравноделните тактове. Втората изненада на фестивала ще бъде сръбската певица Светлана Спаич, която изпълнява песни с ритуално значение на почти забравен, архаичен език. Тя посвещава целия си живот в изучаване и запазване на древни техники на тоноизвличане, които се помнят единствено от най-възрастното поколение на някои места в бивша Югославия. Светлана Спаич е единствената съвременна певица, получила официално разрешение да изпълнява тайнствените обредни песни пред публика. С годините, певицата събира богат репертоар от района на Източна Сърбия, Косово, Подрина, Златибродско, Босненско Крайне и Далмация. Част от „магическите“ си песни Светлана Спаич ще представи и на сцената на Zenith Fusion Festival. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се