19.09.2008 11:23

Хърватия арестува корумпирани професори

Видян 1200 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хърватската полиция задържа над 90 души в рамките на акцията "Индекс" за премахване на корупцията във висшите училища на страната. Сред задържаните има и известни професори.


Операцията "Индекс" започна вчера сутринта в 6.30 часа местно време. Тя бе проведена в няколко факултета на Университета в хърватската столица Загреб - Транспортния, Икономическия и Машинния. До късно снощи за разпит в полицията бяха отведени 95 лица - 21 професор, трима асистенти и четирима души от административния персонал на университета, съобщи главният прокурор Младен Баич. Той уточни, че по време на акцията ще бъдат направени обиски в над сто жилища, кабинети, автомобили и офиси. До края на днешния ден се очаква да стане известен и точният брой на заподозряните. Останалите задържани са студенти и граждани. Сред задържаните е и председателят на Комисията за конфликт на интереси Деша Мликотин-Томич. Тя е и преподавател в Икономическия факултет, където преподава търговско право, основи на търговското право, международно право и европейско пазарно право.
"Вярно е, че вчера сутринта в страната започна операция под кодовото наименование "Индекс", която има за цел да предотврати корупцията във висшите училища", каза говорителят на полицията Крунослав Боровец. Баич уточни от своя страна, че акцията е била подготвяна от началото на тази година, а преди около месец е взето решение за нейното реализиране. Баич разкри, че при операцията са намерени и студентски книжки в които е имало 21 000 евро. „Ужасяващо беше да се следи разговора на двама от обвиняемите в който един от тях пита: Какво става с бедния?, а другият отговаря: Бедният ще трябва да учи!, разказа пред журналистите Баич. На въпрос дали това означава, че в останалите факултети няма корупция той отговори: За тези четири факултета имахме безспорни доказателства и поради тази причина започнахме акцията. Ценоразписът за изпити бил между 400 и 2 000 евро, а за записване в Университета се плащало 9000 евро, каза началникът на полицията Мариян Бенко. Той уточни, че в полицията са участвали над 100 полицаи. "Нито един от задържаните не използва сила и не се съпротивлява", каза още Бенко. Факултетите където се провеждаше полицейската акция през цялото изминало денонощие бяха блокирани от силите на реда и никой не се допускаше в тях. "Надявам се всички подозрения от колегите професори да бъдат свалени, но ако някой от тях е виновен за корупция ще трябва да отговаря", каза деканът на Икономическия факултет Дарко Типурич, който не можа са уточни точният брой на задържаните преподаватели. "Аз не съм полицай", бе краткият отговори на Типурич. Младен Баич отказа да съобщи имената на задържаните учени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Ваня 29.05.2020 10:29

    Всички знаят, че в НСА си има тарифа. Защо не попитат например проф. Лозан Митев от НСА с какви пари си е постоил хотелите на морето. От какви професорски заплати се строят 2 хотела. Тарифата на един професор е минимум 600 лева, ако не могат да си я платят с пари, явно става в натура. Това всички студенти го знаят и си е стара практика. На изпит от 500 човека 10 го взимат. Другите се влачат или докато платят или докато завършат и така сега сигурно се строи трети хотел.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат