10.02.2016 12:22

Докосни дъгата направи дарения на деца с диабет тип 1

Видян 4372 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   На 9 февруари в новооткрития ресторант Green Line в София се проведе специална закуска, в рамките на която членове на асоциация „Докосни дъгата“, дариха сензори за измерване на кръвната захар към инсулинови помпи на деца с диабет тип 1 и представиха новите членове на благотворителната организация - акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и Боян Петров – популярният български алпинист, диабетик изкачил осемхилядниците Кангчендзьонга, K2 и Манаслу.
По време на събитието г-жа Петя Раева и Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска, основатели на асоциацията, дариха сензори на малката Мирела и Денислав от София и разказаха подробно за дейността на асоциация „Докосни дъгата“ от създаването й до този момент, както и за бъдещите й планове и цели.



„2015 година бе изключително ползотворна за „Докосни дъгата“. За това време, ние успяхме да закупим и дарим 8 инсулинови помпи на нуждаещи се деца с диабет тип 1. Щастливи сме, че, заедно с майките на децата, успяхме да сeзираме ръководството на Националната здравноосигурителна каса, както и омбудсмана на Република България госпожа Мая Манолова. В резултат на това, бе обърнато сериозно внимание върху проблема с липсата на подкрепа на държавните институции за осигуряване на така необходимите помпи и консумативите за тях. От 1 април 2016 година консумативите за инсулиновите помпи ще бъдат поети от НЗОК, а самите помпи ще бъдат дарявани от фирмите. Голямата ни мисия през 2016 година е Здравната каса да обърне внимание и на сензорите към така необходимата за водене на един нормален живот от децата с диабет тип  1 електроника“, разказа г-жа Раева.



Баронеса Ангелова демонстрира употребата на инсулиновите помпи и сензори и допълни: „Специални благодарности на Борислав Димитров и неговите близки и приятели, на акад. Митев и на Боян Петров, които успяха да съберат средства и да закупят цели осем сензора за деца с диабет тип 1. Два от тях бяха дадени днес. Миналият петък малката Маги също получи един, а вчера с нов сензор си тръгна едно дете от Кърджали. Останалите ще намерят своите нови собственици във Варна. Сдобили се с инсулинова помпа и сензор, децата получават възможност да водят един нормален и пълноценен живот“.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и