01/03
03.02.2016 15:42

НБУ чества 200 години от рождението на Димитър Добрович

Видян 3344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Центърът „Българо-европейски културни диалози” на Нов български университет организира честването на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович. Основните събития, с които ще бъде припомнено за талантливия и значим живот на Димитър Добрович, са представителна изложба с картини на Добрович в Националната художествена галерия и Международна конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество".
Конференцията ще се проведе в периода от 16 до 18 ноември 2016 г. в Нов български университет и ще бъде фокусирана в следните панели - „Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности“, „Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози“; „Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)“; „Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията“.
Сред съпътстващите събития в Годината на Димитър Добрович ще бъдат Workshop по елеофотография - техниката на Д. Добрович - с участието на фотографа Цветан Четъшки и традиционен детски университет с художника Дея Вълчева.
Честването ще представи и две издания, свързани с живота и творчеството на големия художник - луксозен двуезичен каталог с произведенията на художника и двуезичен сборник с научните доклади от конференцията.
Програмата за 200-годишнината на художника включва и три поредни беседи, които ще започнат от март -  на проф. д-р Георг Краев, НБУ (24 март 2016 г.), д-р Панайотис Йоаноу, Критски университет, Гърция (19 май 2016 г.), доц. д-р Ружа Маринска, НБУ (02 юни 2016 г.). Беседите ще се провеждат в Галерия УниАрт на Нов български университет от 18 часа, където посетителите ще имат удоволствието да разгледат и уникалните експозиции на колекциите „Европейска живопис“, в която са включени произведения от холандски и фламандски художници от периода XVII–XIX в., както и колекцията от картини на Иван Кирков (1932 – 2010). Колекциите в Галерия УниАрт са дарени на Нов български университет от г-н Божидар Данев, по чиято идея се създава и самата галерия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но