24.10.2015 12:29

Националният балет на Грузия Сухишвили в България

Видян 1893 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният балет на Грузия „Сухишвили" със специалното участие на Грузинския Оркестър започват турне в България с "Юбилейна класическа програма 70 години Сухишвили".


В София балетът ще бъде на 28 ноември в зала 1 на НДК.  Двучасовата програма ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 70 години.


Сухишвили ще бъде в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори - запазената марка на "Летящите грузинци", танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли и плавните, пързалящи движения при жените.


Юбилейните концерти на „Сухишвили" започнаха от юни в столицата на Грузия - Тбилиси, а от октомври е поредното, световно шествие на „Летящите грузинци" през по-голямата част на Европа и Америка. Спектаклите в България, балетът очаква с нетърпение, благодарение на интереса и любовта на българската публика и на блестящата организация и професионализъм на промоутърите Degris events, по чиято покана най-популярният балет в света е за 5 път у нас.


Главен хореограф на юбилейните, двучасови спектакли е творческият гений - Илико Сухишвили-младши - филантроп, ексцентрик, родолюбец. Художествен ръководител - е Нино Сушишвили - внучка на основателите на балета - Нино Рамишвили и Илико Сухишвили.


 


Трупата е създадена през 1945 г., в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония. Национален Балет на Грузия „Сухишвили" за 70 години изнася над 10 000 концерти на 5-те континента, в 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.


Според Вашингтон пост това е най-добрият ансамбъл в света. Поставя рекорд в „Ла скала", като остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти. Сред най-големите почитатели на „Сухишвили" са - Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.