07.10.2015 11:15

Писателка от Беларус е фаворит за Нобелова награда за литература

Видян 2573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Време ли е Харуки Мураками да спечели Нобеловата награда за литература? Този въпрос дежурно се задава в началото на октомври, подклаждан от големите брокерски къщи и дори се е превърнал в нещо като шега; дори самият японски писател се принуди да заяви публично, че не е кон в спортни състезания. При пълното мълчание, поддържано от Нобеловия комитет обаче дните преди връчването на наградата на 8 октомври са едни от малкото, в които световете на литературата и залаганията се срещат, съобщава КРОСС.


Все пак нещо се знае: Нобеловият комитет е разгледал 259 предложения от издатели, литературни кръгове и университети, пише блогът на Wall Street Journal. От тях те са пресели 198 - включително 36, които се появяват за първи път, и бавно са свели списъка до 5 имена. Между май и октомври комитетът се концентрира изключително върху техните произведения, които разисква с помощта на външни експерти, специалисти и преводачи, ако е нужно. Победителят ще бъде обявен утре в 14 ч. българско време.


В топ 5 на букмейкърите и тази година са същите имена. Водеща с шансове между 6 и 4 към едно този път е разследваща журналистка и писател от Беларус Светлана Алексиевич. Наричана "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани


на стотици интервюта с обикновени хора, тя е в списъка с потенциални лауреати от години. На второ място е също вечния кандидат Харуки Мураками с шансове 7 към 1, а трети кениецът Нгуги уа Тионго (на български познат със "Съцветия от кръв"). Американците Джойс Каръл Оутс и Филип Рот също са със силни залози.


Австрийският драматург Петер Хандке, албанският писател Исмаил Кадаре и сирийският поет Адунис са в непосредствена близост до петицата според брокерите. Най-голям "скок" в шансовете си спрямо миналата година са направили корейският поет Ко Ун и носителят на "Букър" от тази година Ласло Краснохоркай от Унгария, казват пред "Гардиън" от брокерската къща "Ладброукс", известна с няколко точни удара.


Миналогодишният победител, французинът Патрик Модиано, имаше шансове 10 към 1 при тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак