01.10.2015 10:23

1 октомври - Ден на музиката, поезията, пенсионерите и архитектите

Видян 1657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник за мнозина. Освен всичко това, 1 октомври е още и Световен ден за борба с хепатита, съобщава Дарик.


Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската им организация.


Международният Ден на музиката  се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.


1 октомври е и Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. По традиция в териториалните поделения на НОИ в страната ще бъде организиран Ден на отворените врати, като също ще се предоставят пенсионни консултации.


На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.


Всяка година на 1 октомври се чества и закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако