Свързани новини

29.09.2015 10:12

NASA показва следи от вода по склоновете на марсиански кратер

Видян 1178 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След историческата новина, че на повърхността на Марс има вода в течно състояние, американската Национална космическа агенция публикува изображение на кратера Хоровиц, което ясно показва тъмни, тесни ивици по склоновете му, съобщава Агенция Фокус. В действителност ивиците са с дължина на футболно игрище. Според публикувано в понеделник изследване, тези линии, подобно на много други по повърхността на Червената планета, са образувани от стичаща се солена вода. Фотографията на кратера е създадена, като най-напред е направен триизмерен компютърен модел на базата на данни от камера на сондата на Агенцията Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), а след това върху него е наложено изображение.


Откритието увеличава шансовете за съществуване на живот на Червената планета. „Течната вода е ключово условие за живота на Земята“, посочва за Space Луджендра Оджа от Технологичния институт на Джорджия в Атланта. „Наличието на течна вода на повърхността на Марс в момента означава, че има по-голяма вероятност средата там да е обитаема, отколкото се смяташе досега.“ Оджа е част от екипа, който е открил линейните структури за пръв път през 2011 година, проучвайки изображения на MRO. Ивиците се появяват в различни области на Марс – от екваториалните региони до средните ширини на планетата. Те са с широчина между 0.5 и 5 метра и се простират на стотици метри.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.