01.09.2015 11:42

В телата на 90% от морските птици има пластмаса

Видян 2108 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В коремите на девет от всеки десет морски птици по целия свят има парчета пластмаса, според ново изследване, цитирано от The New York Times, съобщава Агенция Фокус. Според предишни изчисления 29 процента от морските птици са поглъщали пластмаса. Австралийски екип, който проучва птиците и морските води от десетилетия, е използвал компютърен модел, за да актуализира тази статистика и е установил, че цифрата е значително по-голяма.


“Това е астрономично”, казва един от авторите на изследването - Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. “В следващите 11 години ще направим толкова пластмаса, колкото сме произвели от началото на индустриалната революция в производството на пластмаса през 50-те години на миналия век.”


Хардести е съчетала компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците. Тя е отчела и хранителните навици на хвъркатите създания, за да открие къде са фокусирани най-тежките проблеми. Изследването показва, че най-големите проблеми не са там, където има най-много отпадъци, а където има най-голям брой различни видове птици и по-специално в южното полукълбо близо до Австралия и Нова Зеландия.


В районите около Северна Америка и Европа ситуацията е по-малко тревожна, като в Европа дори се наблюдава подобрение след намаляване на използването на пластмасови пелети. “Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести.


Обикновено птиците поглъщат малки парченца пластмаса, но Хардести отбелязва, че е виждала много по-големи предмети като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. “Виждала съм всичко - от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените