24.08.2015 11:52

Бум на сватбите в носии у нас

Видян 3508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бум на сватбите в носии се забелязва през последните години у нас. За това съобщават и народни певци, които са чести гост-изпълнители на тези събития. Освен че тържествата са в националните ни одежди, те често следват и традициите на съответния край. А това със сигурност означава завръщане към корените ни.


Голямата народна певица Валя Балканска, че идва време, когато се връщаме към традициите си и природата, съобщава Nbox. Гайдарят Петър Янев пък разказа как протича една родопска сватба и защо трае три дни: „Това е традиция и особен ритуал, който се състои от много отделни обичаи – от различните приготовления до ставането в края на празненството. На сватбата никой от гостите няма и една свободна минута, защото е съпричастен - всички са участници в събитието по един или друг начин, а за всеки момент от този ритуал има отделна песен. Тоест, за десет часа, например, се пеят над сто различни песни!“ И, разбира се, носиите са задължителни при такива сватби.


Оказва се, че и младата народна певица Радостина Паньова е истински впечатлена от бума на сватби в носии напоследък. Ето какво споделя тя:


"Истински съм впечатлена от бума на сватби в носии! През последната година забелязвам, че много млади хора вместо в бяла рокля и костюм се женят в традиционни български носии от различните етнографски области. Това за мен е много впечатляващо и съм щастлива, че традициите се възраждат и при моите съвременници и набори. Не мисля, че това е ретро и че по този начин се губи тържествеността и красотата на момента, а напротив. Това са нашите корени и е прекрасно да се връщаме към тях, защото само така ще запазим здрав духа и самосъзнанието си. А това, че чужденци се обличат в нашите носии, за да се оженят, е повече от доказателство, че нашите народни песни и танци впечатляват и са страшно атрактивни и повод за гордост! Аз се омъжих през 2009 г. в бяла рокля, но живот и здраве, може да повторим вричането си и с носии – никога не се знае нищо!".



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог