21.08.2015 16:55

Жеравна посреща традиционния фестивал на носиите

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Традиционният ежегоден фестивал на българската носия в Жеравна ще се проведе между 21-23 август. Уникалното по рода си събитие пренася гостите си в автентична народна атмосфера, започвайки от задължителното облекло за всички - българска народна носия, съобщава КРОСС.


Целта на фестивала е да пренесе участниците си в обстановка, характерна за българския бит отпреди 100-150 години. Своеобразният скок във времето ще даде възможност на участниците във фестивала да се почувстват част от бита и порядките на нашите прародители, живели по време на Възраждането.


Най-важната част от тридневната програма е облеклото на гостите. За всички, които не разполагат със собствени носии, организаторите са подготвили възможност да се купят или наемат дрехи още на входа на фестивалната територия.


Всички желаещи да посетят фестивала трябва да са облечени във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана), а също така и носии на други народи. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Единствените други облекла, които ще бъдат допуснати, са дрехи от самото начало на ХХ век, а също и свещенически одежди.


По време на втория фестивален ден ще се проведе Конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия с осигурен награден фонд. Задължително е желаещите да участват да се запишат предварително.


За гостите на фестивала, които нямат къде да отседнат в района, ще има осигурен палатков лагер, на чиято територия вече са осигурени ток, вода и тоалетни, а региона е обезпаразитен. Другият вариант за отсядане в района са къщите за гости, които са в изобилие.


Музикалната програма на фестивала ще включва българска народна музика, изпълнена от Ансамбъл за народни песни и танци "Пазарджик", "100 каба гайди" с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър "Гергьовден" с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика и фолклорни състави от Румъния.


За да се пренесат участниците в автентичната българска атмосфера максимално, организаторите са въвели забрана за използването на всякаква модерна технология - мобилни телефони, камери, фотоапарати.


Добрата новина е, че всички, които искат да запазят спомен от фестивала на носиите, ще имат тази възможност, защото акредитирани професионални фотографи ще правят снимки, които след това ще бъдат достъпни безплатно в интернет. Единствено по време на третия фестивален ден ще бъде разрешено използването на лични фотоапарати.


Забранени са и всякакви съвременни аксесоари към облеклото, които не се вписват в автентичната атмосфера на форума. За да се предпазят гостите от слънцето, ще се наложи да използват калпаци или забрадки, а не слънчеви очила и съвременни шапки, пише kmeta.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв