27.07.2015 17:20

С множество събития отбелязваме 138-та годишнина на Шипченската епопея

Видян 621 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 22 август отбелязваме 138-та годишнина от Шипченската епопея.Тържествата на връх Шипка ще се проведат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Официалната част започва в 13.15ч., след което ще възстановка - спектакъл на августовските боеве на историческия връх ще изнесат представители на Национално дружество „Традиция".


Множество съпътстващи събития ще се проведат в рамките на честванията на 22 август. В 9.30ч. стартира традиционното състезание за изкачване на стъпалата до Паметника на свободата. В 10.30 ч. на паркинга под върха ще бъде открита изложба на НПМ „Шипка - Бузлуджа" - „Паметници на признателността". От 10.30ч до 17ч. музеят организира и Детска занимателна работилница, където малките гости на тържествата ще могат да рисуват, да моделират, да редят пъзел. В 11ч. ще се проведе състезание по ориентиране за учащи на главната шипченска позиция в района на командния пункт на ген. Столетов. Три туристически лъча ще тръгнат на поход към върха от Соколския манастир, от Узана и от Храм - паметник „ Рождество Христово" в град Шипка. Традиционният за тържествата на 22 август Открит урок по история пред Паметника на свободата тази година ще бъде с доц. Марко Златев, в 12.30ч.


На 22 август в Мултимедийната зала на Национален музей „ Шипка" ще бъдат представени документални филми за Шипченските събития. Участниците в тържествата ще имат възможност придружени от екскурзовод да посетят всички бойни позиции, зимната войнишка землянка и командния пункт на ген. Столетов.


За първи път по време на тържествата ще бъде отворена Военно полевата кухня, в която ще бъде приготвен руски борш, който заедно със сухарите и кашата е била храна за руската войска през 19 век. Полевата кухня ще отвори в 10ч. и ще бъде разположена близо до командния пункт на ген. Столетов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на