22.05.2015 12:40

Градината пред Народния театър - най-доброто място за четене

Видян 651 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софиянците, полегнали с книжки на тревата в градината пред Народния театър, скоро рязко ще се увеличат, защото на 24 май там се открива малка Читалня в изоставения стъклен павилион. Будката най-сетне бе ремонтирана, но най-хубавото е, че ще споделя книги със столичани.


В неделя вероятността в района да има гръмотевична буря е висока, но книгите ще чакат своите читатели. Настроението преди откриването е почти възрожденско, защото инициаторите от „Сдружение за градски читални" поканиха ценителите на доброто старо четене да дарят томове на библиотечния фонд. Десетки се включиха в каузата след обявяването й във Фейсбук.


„Търсим Вашите любими романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани в последните двадесет години - гласи поканата в социалната мрежа. - Ще се радваме да получим и нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България (все пак Читалнята ще се помещава в новата инфо точка на Столична община).


Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв. м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия. Поради тази причина избрахме да се фокусираме единствено и само върху съвременната литература, с акцент върху българската. Няма да приемаме дарения на нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чиклит и т.н."


Всеки дарител ще получи сертификат за дарение, а след откриването на Читалнята - своята читателска карта, даваща му право да заема книги за четене в къщи.


В сайта на Читалнята е поместен подробен списък със заглавията, които организаторите се надяват да бъдат дарени.


И още за превъплъщенията на градинката пред Народния театър.


Само на 24-ти май, в Деня на славянската писменост и култура, между 8:00ч. и 12:00ч. всички, които обичат да четат, и са почитатели на „Малкото голямо четене" могат да седнат на „големия малък" стол от предаването. Той ще бъде пред Народния театър „Иван Вазов" и ще очаква всички желаещи да дойдат с любимите си детски книги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от