Свързани новини

09.12.2014 11:24

8 детски градини в Младост се сдобиха с нов графити интериор

Видян 3929 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 2.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вътрешните помещения на 8 детски градини в район „Младост” бяха декорирани с красиви и въздействащи графити рисунки, дело на професионални художници. Проектът е част от социалната кампания „Ние обичаме Младост“, чиято цел е тази част на столицата да се превърне в едно по-красиво и приятно място за живеене. Инициатор на кампанията е търговски комплекс The Mall и се осъществява с подкрепата на район „Младост“ на Столична община. Социалната кампания „Ние обичаме Младост“ стартира в началото на лятото в столицата и продължава с поредица активни дейности, целящи да подобрят околната среда в квартала, като бъдат въвлечени и самите граждани. Общо 19 детски градини ще бъдат преобразени с графити и ще се превърнат в запазена марка за района.


Замисълът на организаторите е проектът да съдейства за по-добрата и стимулираща ежедневна среда на децата. Вече са готови декорациите на първите 8 детски заведения - 9 ОДЗ "Зорница", 11 ОДЗ "Мики Маус", 14 ОДЗ "Карлсон", 19 ОДЗ "Деница", 26 ОДЗ "Калина", 70 ОДЗ"Пролет", 56 ОДЗ "Здравец", 71 ОДЗ "Щастие". „Музикалният салон в нашата детска градина се превърна в истинска галерия на изкуството.  Огромният мечок създава настроение и много усмивки, децата са толкова щастливи. Благодаря на двамата художници, които само за един ден успяха да се справят с изпълнението на проекта. Изключително позитивни и талантливи млади хора.”, коментира реакцията на децата Гергана Делиджашка, директор на 26 ОДЗ „Калина”. Предстои преобразяването на външните фасади и вътрешните помещения на още 11 детски градини в район „Младост”. Художниците се надяват да са готови в края на февруари следващата година.  „Изобразителната дейност е едно неповторимо средство за естетическото възпитание на децата. Чрез цветовете и формите се развива емоционалната сфера, образното мислене и художествено-творческите способности при децата. Рисуването е средство за изразяване и формира възприятията и обогатява зрително-образните представи.”, обясни Антоанета Кръстанова, директор на 19 ОДЗ „Деница“. Артистите, автори на красивите рисунки, са Жельо Димитров и Георги Димитров. Занимават се с графити от 15 години.


„Рисували сме на фестивали по цял свят и наши творби могат да бъдат видени на всевъзможни места. Днес можем да кажем, че мечтата ни да станем част от световната графити сцена е реалност благодарение на любовта ни към изкуството и много, много труд“, споделиха Жельо и Георги. Те са организатори и на Sprite Graffiti Fest, който се проведе за 11-та пореден път тази година. Артистите са на мнение, че графитите като течение в изкуството силно повлияват индивидуалното развитие на тийнейджърите. Рисуването на графити може да прерасне като професия в сферата на дизайна и архитектурата и голяма част от подрастващите, които творят в графити стила, впоследствие успешно се реализират като архитекти или интериорни дизайнери. Самите автори и личните им истории са чудесен пример за това. „Убедени сме, че красотата и изкуството ни вдъхновяват в ежедневието и със сигурност не трябва да ги търсим само на територията на магазините. По-цветната и разчупена заобикаляща ни среда генерира повече настроение, усмивки и успехи. Всички ние искаме нашите деца да растат в привлекателен и стимулиращ въображението заобикалящ ги свят. Особено важно е да работим в тази посока.“, категоричен е Франк Уайтинг, управляващ мениджър на The Mall.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.