Свързани новини

27.10.2014 15:30

Епопея на забравените: Театралните клубове

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Клубът на актьора се появява на мястото на стария бар Астория, за който ще ви разкажем другия път, когато ще се спрем на нощните заведения на София и какво им се случи след избухването на демокрацията. 3 години по-късно обаче е затворен и така артистите остават единствената творческа гилдия без клуб. Партийното и държавното ръководство решава, че всяко зло е за добро и към всеки столичен театър прави отделен клуб. По идея на народните артисти Любомир Кабакчиев, Сава Хашъмов и Стефан Данаилов, първият и най-елитният от тях се прави на най-горния етаж – тавана на  Народния театър. На откриването през 1976 г. след генералния ремонт присъства лично другарят Тодор Живков. След това достъпът за простосмъртни е на практика невъзможен. Само артист от трупата и то невинаги може да уреди с маса или столче колега. Ресторантът става един от най-елитните в София, което и не е много трудно – по онова време заведенията от този клас се броят на пръстите на едната ръка. ВИП-ството по български се чувства във въздуха – влиза се през служебния вход на театъра, а преди да се омаша със звезди и партийни величия, гостът се изкачва със служебния товарен асансьор. Клубът оцелява и след промените, а през новия век е превърнат в общовойскови ресторант. Но демокрацията обезличава едно от знаковите заведения на милионния град.


Клубът на Сатирата е най-бохемската от актьорските кръчми. Достъпът до него е по-лесен, макар че никой не се стреми към скромното заведение в мазето с непретенциозна кухня, но с отлично настроение, гарантирано от най-големите звезди на соца, отбиващи се всяка вечер – Калата, Парцалев, Вачков, Коцев. Не се отбива да пие само Стоянка Мутафова. След демокрацията клубът на най-късата столична уличка Леже постепенно се отваря към публиката, преминава през фазата Ресторант на Ути, после се преобразува на нощно заведение на Иван и Андрей и накрая затваря врати.


Клубът на Сълзата е още по-спартански. Повече може да се харектеризира като барче, отколкото като ресторант. Но и той събира бохема, начело със знаменитото семейство Цветана Манева – Явор Милушев.


Като кандидат-член на ЦК на БКП обаче актрисата с големите очи предпочита да се показва повече в правителствения хотел Рила, където се радва и на специално снабдяване в магазинчето зад ресторанта, където Кока-колата, швейцарският шоколад и други дефицитни при соца продукти никога не изчезват. Пък и цените са под народни.


Единственият оцелял за дълго време при демокрацията клуб на артиста беше този на Армията. Той придоби евроимето Максим. И ставаше и арена на неформалните купони на спечелилите Аскеер след официалния във Военния клуб. После обаче заведението се превърна в първия фолк-пиано бар. Но поне продължаваше да съществува, напук на времето...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни