Свързани новини

27.10.2014 14:09

Честваме 100 години от рождението на Павел Вежинов

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В навечерието на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов издателство „Ентусиаст“ публикува ново издание на романа „Нощем с белите коне“. Романът е публикуван за първи път през 1975 г. като е преиздаван многократно през годините. До момента книгата е преведена на руски, украински, молдовски, грузински, казахски, литовски, естонски, полски, словенски, чешки, румънски, немски, френски, китайски и виетнамски. По сценарий на Павел Вежинов е направена и филмова адаптация през 1985 г. с участието на Николай Бинев в ролята на академик Урумов, Иван Иванов в ролята на племенника му Сашо, Пламена Гетова в ролята на Наталия и други. Четиринайсет години след последното издание „Ентусиаст“ отново предлага романа на българската публика, а скоро – и в електронен вариант.


И до днес литературни и филмови критици обсъждат в какво се крие непреходността на историята за академик Урумов. Дали написаното се дължи на брилянтно създадения сюжет, плод на безспорно авторско майсторство, или преминава отвъд границите на обикновеното слово. Самият Вежинов насочва вниманието на читателите към едно определено качество на своя герой с нарастваща душевна сила и несломим характер – човешкото достойнство. „Борбата за изграждането и съхранението на човешкото достойнство е безспорно най-тежката и най-драматичната, която може да се види в моралното съществуване на кой да е човешки индивид“, пише писателят.


Интересът на автора към психологията като наука вероятно дава отражение в начина, по който той изгражда своите литературни герои. Навлизането в дълбините на душевността на образите прави героите на Вежинов толкова въздействащи и запомнящи се. „Според мен по-високо от психологията като наука стои самата литература“, твърди писателят. Именно изследването на науката и нейното развитие залягат в романа като основна сюжетна линия.


Професор Урумов става автор на научна хипотеза, която осмисля целия му досегашен научен живот и открива нови перспективи пред самата наука.  65-годишен мъж, Урумов е директор на Института по микробиология, с високо обществено положение, но нещастен в личния си живот. Отношенията с жена му са хладни, заради нейна минала изневяра, но двамата продължават да съжителстват заедно. В житейския и професионален път на героя следва истински обрат, когато, „давайки път на младите“, племенникът му Сашо публикува с неговото име авангардните си научни идеи и нови хипотези за развитието на рака. В института следва яростна отрицателна реакция. Уморен и разочарован от колегите си, проф. Урумов подава оставка. В този преломен момент от живота си той среща сродна душа в лицето на Мария. Следва поредният удар на съдбата за професора, който този път ще доведе до необратими развития.


На премиерата на романа „Нощем с белите коне“ на 13 ноември 2014 г. от 19,00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита изложба, посветена на романа и неговите адаптации. За първи път на едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания на романа през годините, както на български, така и на чужди езици. Акцент ще бъдат лични вещи на писателя, които ще напуснат за първи път семейния архив, както и оригинални негови портрети. Чрез изображения и текстове посетителите ще могат да научат любопитни факти и отзиви за романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“, както и за филмовите им адаптации. Събитието е част от културната програма, организирана от Столична библиотека, съвместно с много институции и партньори в месеца на Павел Вежинов, която се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп