Свързани новини

06.10.2014 17:04

ул. Георг Вашингтон

Видян 3750 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма логика, според която казваме уиски, но Вашингтон. Или трябва като руснаците да наричаме напитката виски, или да споменаваме града като Уошингтън. А човека не само го изписваме като Вашингтон, ами чак като Георг. Е, още по-смешно е да комбинираме Джордж Вашингтон. Ще кажете – говори се за висш пилотаж.


Ами тогава да поговорим любопитно за една централна софийска улица. Тя не се казва хармонично Георг Вашингтон от вчера. И при комунизма името беше такова. Тодор Живков в характерния си стил явно е бил решил, че щом има Московска, трябва да има и Вашингтон, та да сме добре и с тоя, и с оня свят...Улицата почва своя ход от бул. Тодор Александров до Сливница от място любопитно, ала малко познато на софиянци и кой знае защо непоказвано на туристите. Археология от римско време до пътната артерия на София показва наследството ни от времето на Комод – това е императорът, който беше враг на героя Максимус от култовия филм Гладиатор за престола на великия Марк Аврелий. Та накрая се сразиха на арената. Арена, която всеки може да види – или поне останките от нея, баш на ул. Вашингтон. Пък след това да продължи надолу покрай Халите и 3-ата по големина синагога в Европа до обновения Женски пазар на София сред декора на старите къщи и дворове, пълни с хулбави спомени и носталгия по отминали дни на слава.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Aвгустин Иванов 30.06.2019 14:08

    Роден съм на тази улица през 1952г., на №32. Родителите на майка ми живяха там от 1930г. до 1962г. Беше тиха, чиста павирана уличка с широк, подържан плочник и дървета от край до край. Отсреща блестеше училището - първото ми школо, до него -черквата с хубавия двор, ограден само с красива ниска ограда от ковано желязо, в дъното - приказно красивата къща. Дядо ми наричаше улицата "Ломска", това е било сигурно старото и име, сега така се казва само малко парченце от нея зад Булбанк

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на