Свързани новини

02.09.2014 17:25

Време за скара

Видян 3276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако се вярва на синоптиците, на които по идея не е задължително да се има доверие, от днес започва хладен период като температурите ще падат, падат и в събота в София щели да бъдат 20 градуса.


Значи е време да се сетим за скарата. Нещо, което смятаме за типично българска национална кухня, макар всъщност тя да ни е наследство от Османската империя, понеже кюфтета и кебапчета има и все са типични по цялото и протежение – от Мароко през Израел и до нашите земи.


Носталгията по соца, която е нещо нормално при тоталния хаос напоследък и особено в навечерието на 9 септември, сякаш връща кулинарната лента към скарата. Нещо, което очевидно да уловили собствениците на известното заведение Куки на площад Славейков. На метри от него, но на улица Дякон Игнатий, между площада от една страна и Централната поща от друга, откриха Ретро скара.


Бай Данчо – готвачът на Тодор Живков е името, което стои зад проекта. Заведението е нарочно направено в стил „хепи соц”. По стените са опнати табели с типични за онова време лозунги, които днес бихме нарекли слогани – хем смешни, хем страшни като си ги предствами реално действащи. Реквизит във вид на стари транзистори, минимоделчета на Лада и Москвич, рекламни фотоси на въпросните автомобили и други луксове на ехохата на реалния социализъм. Менюто е изградено по маниера на Балкантурист. А най-важното е, че храната е каквато очакваме – по-добра от съвременната и поне на вкус от месо. Не от соя като кюфтетата и кебапчетата под 30 стотинки в хипермаркетите, които сигурно се сещате, че няма как да бъдат от 100% месо.


Скарата на майстор Миро е отворила врати на следващия площад по протежението на Графа. На Гарибалди е заведението, което може да се похвали и с маси отвън. Сръчни майстори пекат и сервират пред очите ви наистина приятни на вкус ущипчи, сиреч кебапчета, плескавици, сиреч големи кюфтета, както и друго месо на скара. Шопската салата е по-добра от тази в доста родни ресторанти с претенции, макар това заведение да не е скъпо. Лютеницата, тип домашна, и сиренето, поръсено със сусам са други добри идеи за гарнитури за онези, които си падат по този тип храна.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за