Свързани новини

01.09.2014 15:48

Учени от Кеймбридж: Яденето на месо е причина за опасните климатични промени

Видян 1955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консумацията на по-малко месо е съществена не само за изхранването на човечеството в близко бъдеще, но може да се окаже и ключово за намаляване на опасните климатични промени, пише Дейли Мейл, позовавайки се на проучване на изследователи от Кеймбридж и Абърдийн. Те твърдят, че ако производството на храни продължава да расте със същите темпове, то ще предизвика опасно завишение на емисиите парникови газове. Нарастването на населението и силно разпространените напоследък месни, или протеинови диети водят до разширяване на животновъдството. Очаква се човешкото население да достигне 9,6 млрд. души до 2034 г.


Обезлесяването, използването на торове и метановите емисии, които са следствие на животновъдството, могат да увеличат с 80% емисиите на парникови газове. "Не е задължително селскостопанските фабрики да бъдат виновни за това. Но нашият избор на храна със сигурност може да бъде решаващ", казва Божана Бажели от Кеймбридж. Наложително е да се намерят начини за изхранване на населението на земята без да се разширяват полетата със земеделски култури или пасищата", добавя той. "Намаляването на хранителните отпадъци и на консумацията на месо е от съществено значение за оцеляването на земята". Съвременните тенденции в производството на храни ще увеличат с 42% площта на обработваемата земя, а употребата на тор щке нарастне с 45% до 2050 г.


Според учените, ако всеки човек се ограничи до 170 грама червено месо и 5 яйца на седмица, това ще намали драстачно проблемите с природата.


"Ние трябва или сериозно да променим количествата на консумирирана храна, или да намерим друг начин тя да бъде произвеждана" , казва проф. Кейт Ричардс от Университета в Абърдийн.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог