01/06
12.12.2008 15:08

Пазарът на изкуството се активизира

Видян 9047 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред Коледните и новогодишни празници се активизира и пазарът на изкуството. Една от най-активните в това отношение е галерия "Лоранъ". За втори път тя изпраща старата и посреща Новата година с изложба – базар „Картини за всеки дом”.
След лутане по неизбродените полета на културната ни памет екипът на галерията представя новите си открития:  ранните творби на проф. Борис Данков, монотипиите на Васил Евтимов, платната на Стоян Кирязов, непознати графики на акад. Светлин Русев.
В камерното пространство на художественията салон са подредени 99 картини от над 60 автора. Многообразието от техники, стилове и различните години, в които са работени творбите правят пъстрата експозиция особено интересна.
Най-ранната творба „Етюд” от Борис Михайлов рисувана в началото на 20 в. се предлага за 460 лв. Повече от век по-късно един от художниците на галерията Иван Михайлов – Жани, оригинален съвременен наивист, рисува своята „Зима”, която се предлага за 550 лв. На бял свят излиза и творба с прелюбопитна история. През 1987 г. известната българска колекционерка Юлия Качева – Теллалова, моли Генко Генков да рисува потрет по снимка. „Мъчителният” резултат е „Портрет на жена със забрадка” оценен на 590 лв. Под него в експозицията е окачен „Натюрморт”, 1974 г. от Светлин Русев с цена 360 лв. На цени между 200 и 700 лв. могат да се закупят рисунки на
Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Илия Петров и Георги Павлов – Павлето .
Дори от ателието на Иван Кирков и най-страстният колекционер не може да се сдобие с  маслено платно на цена от 999 лв. Жест на големия български художник към софийската публика са специалните цени на „Път” и „Кана”. Асеновградският майстор е представен и с няколко рисунки - „изобразителни хрумвания” от по 150 лв.  В подредбата на тапицираните с картини стени на галерията е спазван само един принцип, модерните творби да са отделени от класическите. Две от стените с класическо българско изкуство ни разкриват множество интересни автори. Маслени платна със средни и големи формати на Григор Ороски, Георги Златанов, Войн Захаренов, Цветана Костуркова, Никола Златев, Александра Мечкуевска и мн. други се предлагат на цени под 1000 лв. 
С увереност, че в условията на криза най-добрата инвестиция е изкуството галерията изкушава по-заможните ценители с „Композиция” на Георги Божилов Слона за 9 999 лв., два прекрасни пейзажа на Генко Генков за 4 600  и 5 600 лв., както и платното на Димитър Лалев „Благовещение”, 1983 г. за 3 900 лв.
Изложбата „Картини за всеки дом” може да бъде видяна от 11 декември до 9 януари в галерия „Лоранъ”./НХ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и