Свързани новини

14.05.2014 14:03

Америка цензурира Никол Кидман

Видян 2162 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Грейс от Монако откри фестивала в Кан със стил. Филмът разказва историята на една жена, която, за да спаси брака си и да не нарани своите деца, побеждава света в лицето на генерал дьо Гол, който иска да анексира княжеството. В главната роля е уникално пасналата на образа Никол Кидман.


Всичко започва с цитат от Грейс Кели, която казва, че животът й не е приказка. Но, ще добавим ние – Монако е. Приказка за това, че може да има, макар и само късче земя на този свят, където няма бедни хора и некрасиви гледки.
Апропо, шумът около негативизма на кралското семейство към продукцията май е преувеличен, понеже филмът е страшно рекламен за държавицата. Дребни подробности като заплахата от развод между Грейс и Рение и сговора на сестра му с французите да предаде страната, за да седне синът й на трона, нямат значение.
Ударът обаче дойде от другаде. Америка няма да рапространява филма. Цензура е наложена над неговата оригинална версия, а екипът не желае да прави нова под диктовка. Продуцентът Пиер Анж Льо Погам може да се наложи да върне и 3 милиона долара.

Това са 10% от целия бюджет, които са били предплатени от властелина на Холивуд Харви Уайнстайн, чиито „съвети” за монтаж и махане на определени реплики и епизоди, отправени под формата на ултиматуми, не са приети. Влиятелният Холиуд Рипортър услужливо наплю филма и изчетка боса на киноиндустрията. При това още преди да го е гледал – определи го направо като „тъп”. А той не е, както сами се убедихме с очите си при първата прожекция в зала Дебюси на Кроазет още преди официалното откриване на феста. Продуцентът сам разкри, че сензационно е цензуриран в САЩ.

Пред авторитетното списание Скрийн преди ден той заяви: „Харви отмени предварително договорената дата за американската премиера. Надявам се, че просто иска да види как филмът ще тръгне във Франция”.
Не е тайна, че всяка година откриващият филм в Кан, който обикновено е холивудска супер звездна продукция тръгва в същия ден в САЩ, Западна Европа и по целия свят. Този път в Америка явно си отмъщават за непреклонната воля на един свободен дух и, по съвместителство, продуцент. Добрата новина е, че 3000 китайски киносалона вчера потвърдиха преди да са видели Грейс, че ще дават филма, което вероятно ще компенсира загубата на пари в Щатите. Екипът вече заплаши Уайнстайн, че ще продаде на жадните за подобна красива приказка американски тв канали правата за излъчване, така че хората няма да имат нужда да гледат кино. Това би било опасен прецедент.
Друг път ще ви разкажем за проклятието над всички принцеси на Монако, което впоследствие стига и Грейс. Сега ще кажем само, че на екрана оживяват още Калас, Онасис, Хичкок, ген. Дьо Гол.

Личности световни, велики, преплели съдбите си и всяка от тях, по свой начин, нещастна. И няма да пропуснем, че в актьорския състав е пълно със супер звезди. Наред с Никол Кидман, феноменална главна роля прави и ексцентрикът Тим Рот. Той се връща в Кан като актьор, след като миналата година беше шеф на журито на втората по сила конкурсна програма Особен поглед.
По този повод сме длъжни да кажем, че другата премиерна продукция в Кан от Първа лига за деня беше Тимбукту. Филм от цяла поредица заглавия на този фестивал, посветени на изтъркани политически теми. В случая авторите занимават публиката с африканските измерения на вътрешните течения в исляма и отражението им в „живия живот”. Интересното е, че филмът е от Мавритания, има също от Кот д’Ивоар, Казахстан, но не от България.

Съседите ни Гърция и Турция, Украйна, която ще досажда с документална лента за своя прословут вече Майдан, Сирия с не по-малко познатата от новинарските емисии гражданска война, братска Унгария имат своите позиции на най-големия кинофорум. Два български филма ще бъдат излъчени утре и вдругиден на филмовия пазар, който съпътства фестивала. В двореца на конгресите ще се прожектира Вила Роза, а в зала за 15 души в хотел Грей ще дават наградения Сънданс-Виктория.
Нас за поредна година ще ни отсрамва Камен Калев. На 22 май в една от малките зали на Двореца на фестивалите той има 1/13 участие в извънконкурсната премиера Мостовете на Сараево с дължина по-малко от два часа – нещо като кинаджийски пачуърк, финансиран от ЕС.
Утре ще говорим за любовните странности, на които са посветени амбициозни филми от програмата – Англия представя гениалния си художник Търнър като безразборен развратник, Израел разказва за садо-мазо връзката на баща и дъщеря, а Испания е посветила творба на порното, на което млада двойка се заснема, за да го продава и да бори кризата. Ще бъде интересно!

Борис Ангелов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв