Свързани новини

23.04.2014 11:05

Днес е Международният ден на книгата

Видян 1128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва днес, 23 април, в цял свят. За първи път ЮНЕСКО го обявява през 1995 г. Избран е заради двойната годишнина от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес през 1616 г. (макар че всъщност Сервантес е погребан тогава, а Шекспир умира на същата дата, но по Юлианския календар). По повода събития, отворени библиотеки и любопитни инициативи в над 100 държави ще привлекат внимание към четенето и ще насърчат грамотността, писането и издателската дейност.


В България днес, 23 април, е официалното закриване на традиционния "Маратон на четенето", по време на който библиотеки и читалища в над 27 града в страната организират срещи с автори, четения и детски конкурси. Институции и редица нови инициативи също ще се включат в празника през 2014. Избрахме най-интересните събития на и около 23 април, с които може да отбележите Световния ден на книгата.


В София


"Пусни книга на свобода"


Moжете да пуснете книга "в дивото" и да си намерите нова благодарение на сайта "Аз чета" и българското Буккросинг общество. През целия ден на 23 април метростанции, паркове, кафенета и магазинчета из столицата ще се превърнат в отворени библиотеки, където може да оставите своя любима книга да "пътува" и да си харесате друга, която да "отпътува" с вас. Преди да дарите книга, регстрирайте я на www.bookcrossing.com и залепете с етикет отгоре специалния идентификационен код (BCID), който ще получите - така ще можете да проследите нейното движение, впечатленията и историите на следващите й читатели. На страницата "Ловувай" в bookcrossing.com можете да следите заглавията, "освободени" от други софиянци.


Буккросинг е една от глобалните инициативи за размяна на литература - социална мрежа, която свързва хора от цял свят на принципа на книгите, попаднали в тях.  Амбицията на организаторите в София е да освободят поне 1000 книги на 23 април, като с дарения ще се включат над 10 издателства. Читателите в другите градове също са поканени да организират свои буккросинг зони. Как да участвате може да научите на страницата на събитието във Фейсбук и в сайта "Аз чета"


На 27 април се готви и поредната размяна на книги с инициативата "Разменям мое за твое", която се организира за четвърта поредна година и тази година неин домакин ще е фотографска галерия "Ластици" на ул. "Герлово" 13 между 12 и 19 ч.


 


"Поход на книгите" за децата


Най-малките все още могат да се включат в играта на кампанията "Походът на книгите", организирана от Асоциация "Българска книга"  и да спечелят детска книжка. За целта трябва да открият скрито изречение, като съберат девет печата от девет книжарници в София на гърба на официалния флаер на събитието, който може да бъде разпечатан oт страницата му във "Фейсбук".


Публична лекция "Хамлет: Метадрамата"


На 23 април от 19 ч. в Новата конферентна зала в Ректората на СУ ще се проведе публичната лекция "Хамлет: Метадрамата" на проф. Евгения Панчева, преподавател по средновековна и ренесансова английска литература в катедра "Англицистика и американистика" и един от преводачите на Шекспир и Кристофър Марлоу в България.


Лекцията е част от Шекспировите чествания в СУ и интердисциплинарния семинар "Какъв ни е Хамлет" и е посветена на известната трагедия като текст за театър и ефекта "произведение в произведението".


"Рицар на книгата"


На Световния ден на книгата и aвторското право в централното фоайе на Национална библиотека "Кирил и Методий" Асоциация "Българска книга" ще връчи годишните си награди "Рицар на книгата" за журналисти с принос към популяризирането на литературата в България.


Във Варна


Четения и събития ще има на различни места през целия ден в рамките на "Маратон на четящите хора", който регионална библиотека "Пенчо Славейков" организира за дванайсети път.


От 18 ч. в библиотеката писателят Георги Господинов ще представи романа си "Физика на тъгата", сборника с есета "Невидимите кризи" и последната си книга с разкази "И всичко стана луна" на среща с читатели и разговор за "литературата, книгите и четящите хора".


По случай националния "Маратон на четенето" Георги Господинов ще посети още Велико Търново (22 април), Русе (24 април) и Карлово на 29.


В Бургас


В рамките на Маратона за втора поредна година читалище "Изгрев 1909" организира флашмоб "Четем заедно една книга" в автобусна линия 211. През целия ден на 23 април пътниците в автобусите ще могат да намерят фрагментите, миниатюрите и есетата на писателката Керана Ангелова от книгата й "Един след полунощ".


Книжарница "Хеликон" в града организира от 11 ч. четене на произведения на Шекспир и Сервантес в оригинал и в превод на различни езици с участието на преподаватели и ученици от Британски културен център. След това от 13 до 15 ч. нови, дебютни и наградени заглавия ще четат книжари и клиенти, а от 16 ч. театралната школа при Младежки културен център ще участва в четене на различните роли от "Ние, врабчетата" от Йордан Радичков.


Дали има събития от "Маратона на четенето" и във вашия град можете да видите в програмата на сайта на Българската библиотечно-информационна асоциация.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак