Свързани новини

02.07.2013 12:26

Продадоха компанията - производител на пиано Стайнуей

Видян 4313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фирмата Стайнуей (Steinway), производител на известната марка пиано, стана собственост на компанията  Kohlberg & Co за 438 000 000 долара.


160-годишната фирма обяви наскоро, че си търси купувач.

Музикални инструменти Стайнуей произвежда и тромпетите Bach Stradivarius, и саксофоните Selmer Paris. Собственик е и на 128 патента за музикални инструменти.

Kohlberg ще плати 35 долара за акция, което с 15% по-високо от борсовата цена в петък.
Компанията Стайнуей е създадена през 1853 г. от немския емигрант Хайнрих Щайнвег, който сменя името си на Хенри Стайнуей.


Хенри Стайнуей е роден на 15 февруари 1797 г. в гр. Волфсхаген като Хайнрих Щайнвег. Той е имал много тежко детство. Когато бил на 15 години, повечето му братя били убити по време на Наполеоновите войни. Баща му и другите роднини умрeли от болести по-късно. Точно по това време Хайнрих се запалил да прави музикални инструменти от дърво. Първото му творение била цитра, направена от дърво. През 1815 г. отива в армията. Когато се уволнил, Хайнрих станал органист в селската църква. През 1820 г. той започнал да прави пиана. Изваял първото в кухнята на новия си дом в Сесен. Пет години по-късно се оженил за любимата си Жулиан Тимер и й подарил първото си пиано като сватбен подарък. Двамата имали общо седем деца - Кристиан, Дорета, Чарлз, Хенри, Вилхемина, Уилям и Албърт. По-късно две от тях умират. През 1839 година Щайнвег получил първата си награда за свое пиано по време на състезание в германския град Брунсвик. После обаче фалирал и имигрирал в Америка през 1851 г., където сменя и името си. Хенри първоначално работил във фабрика за пиана в Ню Йорк. По-късно на 5 март 1853 г. заедно със синовете си започнали свой бизнес. Производството потръгнало и компанията започнала своята експанзия. През 1864 година Щайнвег и неговите синове официално сменили фамилията си на американската Стайнуей.
Когато Хенри създал фирмата си "Стайнуей и синове", той вече бил направил 482 пиана. Музикалният инструмент с номер 483 бил продаден на едно американско семейство в Ню Йорк за 500 долара. В момента то се намира в Градския музей на изкуствата в града. През следващите 40 години Хенри и неговите синове - Хенри младши, Албърт, Теодор и Чарлз, създават модерното пиано. През този период са създадени 120 вида пиана и патентоват всяко от тях. Повечето от тези изобретения на ХIХ век са създавани въз основа на научни изследвания, между които и акустичните теории на известния физик Херман фон Хелмхолтц. По-късно революционните дизайни и ръчно изработените пиана на Стайнуей получили международно признание. През 1855 година те били наградени със златни медали на различни изложби в САЩ и Европа. Две години по-късно компанията участва на известната Парижка изложба и получава престижната награда "Големият златен медал на честта" за блестяща дървена изработка и инженерство. За първи път престижният приз отива в САЩ. След това пианата с марка "Стайнуей" станали предпочитани от много членове на кралските семейства в Европа. Те си спечелили уважението и възхищението на повечето световни пианисти. През 1866 година "Стайнуей и синове" отворили първата по рода си Зала на Стайнуей на 14-а улица в Ню Йорк. Тя имала аудитория с 2000 места и бързо се превърнала в център на артистични и културни прояви в града. Там свирила филхармонията на Ню Йорк, преди да открият Карнеги Хол през 1891г. По това време компанията вече се била преместила в своето ново седалище в района Астория в Лонг Айлънд и създала своето собствено малко градче Стайнуей вилидж. Фирмата построила собствени фабрики, пощи, паркове и общежития за работниците.
През 1871 година Хенри-старши починал и компанията била оглавена от неговите синове Теодор и Уилям. Първият бил успешен пианист и отговарял за техническите въпроси по производстовото на музикалните инструменти. Той лично успял да патентова 41 нови вида, включително и модерното концертно пиано през 1875 г. През същата година брат му Уилям помогнал да бъде създадена концертна зала в Лондон. Пет години по-късно през 1880 година врати открила фабриката за производство на пиана в Хамбург и било сложено началото на "Стайнуей Хаус" в Германия. През 1909 г. подобно седалище на фирмата било открито и в столицата Берлин. На 10 декември 1938 година Теодор Стейнуей подарил лично пианото, което получило наградата в Париж, на президента на САЩ Франклин Рузвелт. Това е 300 000-ия инструмент, който бил създаден от компанията и днес може да се види в Източната стая на Белия дом. Друго пиано на Стейнуей се намира в Библиотеката на независимостта на бившия US президент Хари Труман. Днес "Стайнуей и синове" произвеждат приблизително по 5000 пиана годишно. Над 1200 известни концертни изпълнители свирят с гордост на музикалния инструмент на фирмата. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец