Свързани новини

21.03.2013 17:12

Пенсионери заделят по 20 лева за бодигардове

Видян 3106 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Северозападна България, която беше обявена за най-бедната в целия Европейски съюз, разцвет бележи охранителният бизнес. Останали без сили от денонощни кражби, цели села си плащат, за да спят спокойно през нощта. Въпреки че пенсиите не стигат доникъде и най-голям процент от хората са безработни, предаде bTV.


Жителите на селата Малорад и Рогозен са в шок, защото отскоро крадците, освен че ги обират, ги бият жестоко. Семейство Геловски, от които нападателите си тръгнали с 200 лева, още не могат да се опомнят от нападението.


Тодорка Геловска от село Малорад разказва, как усетила удари, докато спяла. Нападателят поискал парите, а съучастникът му биел мъжа на Тодорка, който спял на съседното легло.


Докато полицията издирва извършителите, в двете села вече се чудят как да си наемат частна охрана.


„Не всеки има възможността да се запише, защото на необитаем дом вземат 20 лева, а на обитаем десет и към момента 40 домакинства са се записали, селото ни е на голяма територия, 40 километра са ни улиците,” разказа пред bTV кметът на село Рогозен Иван Бешировски.


Село Царевец е едно от последните, където, хората, пропищели от апаши, решили да вземат нещата в свои ръце. Създали инициативен комитет и повикали охранители на помощ, за да спрат ежедневните посегателства.


„Всичко, което може да се отнесе, примерно гардероби, скринове, спални не, но което може да се продаде на пазар или на вторични, се краде,” обясни кметът на село Царевец Тошо Цондашки.


До момента над сто домакинства са поискали да бъдат пазени. „Имаме уговорката от първи април да минат на 24-часово дежурство, защото ще охраняват и посевите,” допълва кметът.


Там, където ситуацията не е съвсем критична, населението взема превантивни мерки. В село Мраморен ще купуват охранителни камери. „Трябва ние сами да се оправяме, и решихме ненужно желязо, морално остарял и амортизиран котел, който е негоден за употреба, да го бракуваме,” каза кметът на селото Страхил Цеков.


Така с четирите хиляди лева, събрани от продажбата на парното в закритото училище, до месец в Мраморен видеонаблюдението ще заработи. Седемте зорки очи ще бъдат поставени на входно-изходните артерии и на още няколко възлови места. За да пазят потърпевши като 94-годишната баба Костадина, която преди броени дни останала без овца и две агнета. И оттогава все плаче. Дъщеря й е притеснена, че възрастната жена може да получи удар от силния стрес.


За да спрат набезите, освен към видеонаблюдение, все повече села в района прибягват до услугите на бодигардове. С надеждата да се опазят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля