Свързани новини

21.01.2013 16:20

България отчита най-ниската раждаемост от 1945 г. насам

Видян 2065 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Статистика показва, че раждаемостта в България за 2012 г. е рекордно ниска. През миналата година в страната са се родили общо 62 000 бебета, чийто брой е най-малък от 1945 г. до днес, съобщи в. Доктор.


През 2011 г. новородените са били 71 000. Тази тенденция на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот у нас, с възможностите за реализация и кариера при жените, както и с влошаването на икономическите условия за отглеждане на децата, коментира пред в. "Доктор" доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека.При сегашните неблагоприятни демографски обстоятелства всяко родено у нас дете би трябвало да се обгражда със специални грижи. Дори по чисто прагматични съображения то трябва да расте здраво и образовано, допълва доц. Димитрова.
Според социолози, за да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2,1 деца, т.е. всеки 10 жени трябва да родят 21 деца. В момента нашият показател е двойно по-нисък от други европейски държави с много по-висок стандарт на живот.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на ”бабите” - жените, които помагат при раждане, както и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Децата – най-важното в живота ни, са тачени от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. Бабите, които израждали деца, били на специална почит.
В днешно време ролята на бабите е поета от акушер-гинеколозите, които се грижат от момента на зачеването на жената до появата на бебето й на бял свят.

Още щом жената забременее, върху нея се стоварват негативни стереотипи и очаквания по повод на предстоящото майчинство. От цялото това количество ужаси е просто удивително, че жените продължават да раждат, а децата успяват да пораснат като здрави и нормални хора. Раждането не е само тайнство, но и работа – физическа и психическа. Никой друг не може да роди нашето дете. Още повече, че днес всяка родилка има възможността да избере клиниката, лекарския екип и начина на раждане. Според акушер-гинеколози естественото раждане е перфектният начин за появата на бебето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата