Свързани новини

16.10.2012 11:33

Безплатна стоматологична помощ за децата до края на ноември

Видян 1989 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От този месец, в изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г., започна поставянето на силанти на деца от 6 до 8-годишна възраст. Над 400 стоматолози от цялата страна ще преглеждат децата и ще поставят силанти напълно безплатно. Очаква се до края на ноември, когато е края на кампанията, през стоматологичните кабинети да преминат около 20 000 деца. Процедурата се състои в запeчатване на първите постоянни кътници на децата и на този етап се приема като най-сигурната защита срещу зъбния кариес при малките, като поставя бариера между зъбките и бактериите.

На безплатен телефон 0800 1 4546 може да се получи информация за адресите на присъединилите се към програмата стоматолози. Тази информация е качена и на www.oralnaprofilaktika.bg. Подаръци очакват децата при посещения в стоматологичните кабинети до края на ноември. Една от компаниите, които подпомагат кампанията, загрижени за детското здраве, е GlaxoSmithKline. Aquafresh е подготвила красиви ученически програми, образователно-развлекателни книжки и четки Junior, които са специално за деца над 6 години. Те имат защитно гумено покритие, подвижни меки глави и са изработени специално за деца на базата на технология, защищаваща венците от нараняване. Aquafresh предлага три различни вида четки за деца: Mini (0-3 и), Kids ( 3-6 години) и Junior (над 6 години). Поставянето на силанти може да се направи и извън рамките на кампанията във всеки стоматологичен кабинет. Тогава обаче това не е безплатно, като цената варира от 15 до 40 лв., в зависимост от конкретната зъболекарска практика и използваните материали. Силант може да се сложи не само на първия постоянен зъб, а на всеки новоизникнал.

 

 

За ползата от поставянето на силанти

 

 

Зъбният кариес и заболяванията на венците при децата влияят негативно върху развитието на речта им, концентрацията, храненето и др. Ако не се лекуват, те водят да силна болка, загуба на зъби и заболяване на други органи в организма. Силантите са дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини по дъвкателните повърхности на зъбите. Те правят излишни пломбите. Детето може да се храни и пие веднага след поставяне на силантите. Те могат да престоят в устата на малките над 4 години и да се подновяват по всяко време. На цвят са млечнобели и не се забелязват. Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. Тя се изпълнява съвместно от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, младежта и науката, националните консултанти и лекари по дентална медицина. Дейностите по Програмата са свързани с: установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве на децата до 18 годишна възраст; повишаване нивото на информираност сред населението за оралните заболявания, със специална насоченост към родители, учители, бременните, децата и учениците относно правилна устна хигиена, правилно хранене, значението и средствата за орална профилактика; запечатване (силанизиране) на дълбоки фисури и ямки на първи постоянни молари с цел намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби. Сред дейностите по програмата са: отпечатването и раздаването на информационни материали, изнасянето на лекции, създаването на сайт за орална профилактика (www.oralnaprofilaktika.bg) и др. Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца. 




Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите