Свързани новини

25.06.2012 11:16

Градът на художниците привлича с уникално изкуство

Видян 3913 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дупница нарича себе си Град на фармацията. Въпреки че тези дни при вечния кокурент Кюстендил текат празниците на черешата, привлекли гости от 35 държави, той е преди всичко Град на художниците.



Кюстендил е едно от най-старите населени места в Европа и може би дори в света. Следите от човешки общности живели по неговите красиви земи датират от 7000 години преди Христа или общо – повече от 9 хилдолетия. За толкова дълго време естествено са се натрупали толкова много културни пластове, че никак не е чудно – в него се раждат уникални хора, които създават невероятни неща 

Миналата седмица в 


градската галерия – най-голямата в България и на Балканите


се откри голяма изложба на Светлин Русев. Тя е разположена обаче не в салоните с най-ценната колекция на най-великия български художник Владимир Димитров – Майстора – гордостта на Кюстендил. Академикът е подредил творенията си в недовършената част на културния дворец. Дълги години държавата не позволява на общината да направи като хората храма на изкуството.

Защото в него Майсторът и неговите невероятно красиви образи на кюстендилките и на красивата местна природа – истинския Български Прованс, не е единственият велик. В кюстендилската художествена галерия са единствените произведения на най-известния в Европа български художник. Става въпрос за модерниста 


Николай Дюлгеров, който е истинска звезда в Италия през 20-и век, 


а у нас и дори в родния си град Кюстендил е малко познат.

Партньорството с Италия и общото културно наследство са много важни за Града на художниците. Защото той кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г. А страна – партньор на България е Италия, която също ще излъчи евростолица на културата. 

На две крачки от Градската галерия, отново в самото сърце на Кюстендил, е общината. Сама по себе си тя също е произведение на изкуството. Паметникът на културата отпреди век е дело на 


най-големия архитект, творил в България 


за всички времена. Това е австриецът Грюнангер, който създава тази и повечето най-красиви сгради в София – такива като Двореца, Централната баня, турската резиденция на Царя, бившето китайско посолство – днес Резиденс клуб на жълтите павета и много, много други. И по-важното: възпитава две поколения български архитекти, които пък са направили останалите хубави къщи на София и страната.

20-и век обаче не е единственият интересен арт период в историята на града. Според специалистите от всичките паметници от различни епохи – гръцка, римска, византийска, турска, шедьовърът на шедьоврите е малката черква Свети Георги.

Тя се намира встрани от центъра по потя към границата с Македония. Сред малък зелен и грижливо поддържан парк, храмът на победоносеца е истинско съкровище. По оценка на проф. Наков – единственият български специалист с европейско признание и носител на наградата на Френската академия за изящни изкуства, тя е не само по-стара, но и 


по-ценна от художествена гледна точка от прочутата и извън пределите на страната Боянска църква



По тази линияя предлагаме посещение на Ирина Бокова – генерален секретар на ЮНЕСКО за запознаване с паметника на културата, което със сигурност ще създаде медийно внимание и промоция за културния туризъм в Кюстендил. 

Трябва да се използва това посещение за повторно обявяване на претенциите на Кюстендил за налагане на черквата като паметник на Световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като тя не отстъпва нито на стария Несебър, нито на Боянската, нито на Ивановскикте скални църкви по качества, а те вече са обекти в програмата на ЮНЕСКО.






Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог