Свързани новини

30.05.2012 12:10

Земетресенията - природен феномен или тектонично оръжие?

Видян 2769 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващите вече втора седмица вторични трусове в България и Италия породиха множество въпроси и теории за световна конспирация относно причините за сеизмичната активност. Основните версии за раздвижването на земните пластове са три:


 


  • Американската система за йоносферни проучвания H.A.A.R.P.
  • Тектонично оръжие притежавано от Русия
  • Адронният колайдер в Церн, Швейцария

 


Мнозина са склонни да вярват, че най-силните земетресения в последните години са изкуствено предизвикани. Тези слухове все по-упорито пълзят най-вече в интернет, но в тях няма нищо изненадващо, тъй като след всеки по-сериозен трус започват обвинения срещу Русия или САЩ в използване на т.нар. тектонично оръжие, което е способно да нанася удари по земните недра в избрани точки по земната повърхност. В този контекст дали е случайност, че земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер беше регистрирано днес в Южен Иран само няколко дни след като ръководителят на иранската ядрена програма Ферейдун Абаси Давани заяви, че Иран няма причина да отстъпи пред искането на западните сили да спре обогатяването на уран до 20 процента? По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на около 115 км южно от град Шираз, недалеч от мястото където е предвидено да започне изграждането на втора ядрена електроцентрала в Бушехр, в съседство с вече построената от Русия АЕЦ. Централата ще е 1000-мегаватова и ще бъде построена в Бушехр, заяви Абаси Давани, без да уточнява дали Русия ще участва в реализирането на проекта. Припомняме, че обогатяването на уран до 20 процента е сред основните опасения на международната общност за целите на иранската ядрена програма, чисто мирна, както твърди Техеран, или прикриваща военна цел, както пък подозират западните сили. Едно от исканията на великите сили е Техеран да спре обогатяването на уран до 20 процента и това бе обявено отново тази седмица на преговорите в Багдад като условие за вдигането на международните санкции, наложени срещу иранската ядрена програма.


Психолози коментират, че хората често са склонни да търси причините за природните бедствия и земетресенията извън себе си и по този начин да намират удобно извинение за собствената си неустойчивост и страх от несигурността на утрешния ден. Съветът на специалистите е да не се обръща внимание на теории за световни конспирации, защото те само подхранват страховете и по този начин манипулират съзнанието. Наблюдения показват, че има 2 групи от хора, които не се притесняват от природните стихии - едните са силно вярващите в Бог, а другите са свръхрационалните скептици. Ако не се причислявате към нито едната група, най-доброто средство за запазване на вътрешен мир си остава балансът между физическа, емоционална и интелектуална активност, умереното хранене и по-честите разходки сред природата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще