Свързани новини

29.02.2012 16:43

Мартеницата ни стават паспорт по света

Видян 2435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уникален проект си е поставил амбициозната задача да превърне мартеницата в символ на българското навсякъде по света. Това е първомартенско предизвикателство към сънародниците ни в чужбина. Идеята е да бъде превърната уникалната древна българска традиция на Пижо и Пенда в световна емблема на нашенското, обясняват инициаторите. Те си поставят за цел да създадат положителен образ на България чрез популяризиране на празника като украсят по едно дърво-мартеница във всеки град на планетата.
За първи път идеята да се украсяват дървета в червено-бяла прежда хрумва на старозагорския художник Мариян Миланов. През 1992 г. той започва от родния си град, като постепенно неговите червено-бели дървета се разпространяват и превземат площади в София, Бургас, Пловдив и Варна.
Клубове за народни танци ще извият първомартенско хоро в градинката пред Народната библиотека Св. св. Кирил и Методий в 10,00 часа днес. Така ще се отбележи включването на София в международния проект Мартеница, съобщиха организаторите от сдружение и танцова формация Български огън.
Инициаторите ще украсят пет японски вишни като дървета-мартеници и ще закичат с цветни конци минувачите. Тази година и българската общност във втория най-голям новозеландски град Крайстчърч подготвя дърво-мартеница. Испанският Валядолид приема предизвикателството в Европа и така се ражда проект Мартеница.
За Баба Марта през 2011 г. за първи път дърво-мартеница украсяват и на централния площад Крал Джордж в Бризбейн, столицата на австралийския щат Куинсланд.
Идеята е на младата българска дизайнерка Ивета Велкова, вдъхновена от дървото-мартеница пред катедралата в родния й град Варна. През 2011 г. в проекта участват Атланта, Макао, Копенхаген, Мадрид, Линц, както и Трявна, Раднево, Смолян и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп