Свързани новини

30.11.2011 13:50

Регистрирани са 166 болни от СПИН за 2011 г.

Видян 2971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

166 българи са заразени с вируса на СПИН от началото на 2011 година, сочи Националната програма за превенция и контрол на коварната болест към Министерството на здравеопазването. Общият брой на болните от смъртоносния вирус в страната ни са 1438, но това са официалните данни. Експертите са категoрични, че реалният брой на болните е поне 10 пъти повече.
Най-уязвими към заболяването са мъжете. От общо 166 новорегистрирани – 135 са от силния пол, което е почти 4 пъти повече от заразените жени. От националната програма отчитат и тенденция към увеличаване на възрастовата граница на заболелите. През 2010 година бе отчетена тревожна статистика на 15-годишни деца заразени със СПИН. 63 от новите болни са на възраст между 17 и 29 години . През отчетния период са регистрирани и 6 бременни носителки на вируса и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. 56 от новозаразените болни са инжекционни наркомани, 43-ма са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Докато при лицата, които употребяват дрога няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6% , отчитат още експертите  Първенец по болни от СПИН е столицата – 72-ма, следвана от Пловдив – 27 , Варна – 12 лица и Пазарджик – 11. Новият доклад на Световната здравна огранизация (СЗО) за надзор на болестта, показва че ХИВ епидемията все още не е овладяна, съобщиха от българския офис на световната организация, цитирани от Дарик. Над 118 888 случаи на ХИВ са диагностицирани в Европа през 2010 година, според нови данни от 51 от общо 53 държави членки от Европейския регион на СЗО, публикувани от Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център по превенция и контрол върху болестите. Над три четвърти от новодокладваните инфекции са от източната част на региона. От 2001 година насам се наблюдава два пъти и половина повишаване на общия брой докладвани ХИВ инфекции в Европа. Новият доклад сочи, че в края на 2010 година общо 712 477 случая на ХИВ инфекция са докладвани на Регионалния офис на СЗО и Европейския център по превенция и контрол върху болестите. В допълнение на този факт, най-малко 500 000 случая са диагностицирани в Руската федерация и почти 180 000 случая на СПИН в държави без данни за надзор над ХИВ от преди 2002-2004 (Франция, Италия и Испания). Следователно общият брой на хора, диагностицирани с ХИВ в Европейския регион на СЗО е около 1 400 000.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.