Свързани новини

14.11.2011 15:49

Кристъфър Гортнър разкрива „Тайната на Тюдорите“

Видян 2744 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В средата на месец ноември издателство „Ентусиаст“ публикува на българския книжен пазар завладяващия исторически трилър „Тайната на Тюдорите“ от Кристъфър Гортнър. Книгата е първа от историческата поредица на писателя, посветена на Тюдорите. За разлика от всички останали четива за прочутата династия, авторът предлага на любителите на исторически трилъри една нетипична книга за наследниците на Хенри VIII. Тя е основана на исторически факти и реално съществуващи лица, но фокусът е изместен от обичайните подробности за живота на династията, за пищните пиршества и показността, характерни за епохата. Този път в центъра на интригата е мъж, а не обичайно заподозряната жена. Въпреки че се основава на сериозни изследвания, историята е представена по нетрадиционен начин - „Тайната на Тюдорите“ е забавна и вълнуваща книга, изпълнена с много интриги, напрежение и динамика. Правата ѝ са продадени във Великобритания, Индонезия, Испания, Италия, Германия, Полша и САЩ.


 


Заради световния успех на книгите на Кристъфър Гортнър, авторът често е определян като мъжкия еквивалент на Филипа Грегъри. Кристъфър Гортнър е вече известен на любителите на исторически трилъри по цял свят, а сред най-популярните му заглавия са The Last Queen, The Confessions of Catherine de Medici и The Queen’s Vow, посветена на легендарната Исабел Кастилска. „За мен писането на исторически романи е вълнуващо пътешествие към неизвестното, независимо дали пресъздавам страстите на легендарни жени от Ренесанса, или се ровя в художествената измислица. Винаги има някаква тайна за разбулване зад портрета, някаква мистерия за проучване в легендата, скрита мотивация зад факта. Причината, поради която пиша исторически романи, е същата, поради която ги чета – копнея за емоцията на миналото“, споделя авторът. Увлечен по факти и личности от различни епохи на световната история,  Кристъфър Гортнър подготвя книга и за Лукреция Борджия.


 


Гортнър открива своето вдъхновение в историята от далечното минало и не крие, че любовта към нея до голяма степен е оказала силно влияние при вземането на решението да стане писател. „Израснах в южна Испания, майка ми е испанка, а баща ми беше американец. Откакто си спомням, винаги съм бил запленен от историята. Недалеч от дома ми се издигаше разрушен летен замък, принадлежал някога на Исабел Кастилска и Фердинанд Арагонски. Израснах не само като четях за историята, а като я виждах навсякъде край себе си. Майка ми казва, че винаги съм пишел в тетрадките си разкази и съм ги илюстрирал. И наистина, дори докато работех в други области, не спирах да пиша. На двайсет и пет-шест години сериозно се замислих да стана истински писател. Минаха почти двайсет години, преди това намерение да се превърне в действителност“, разкрива Кристъфър Гортнър. Според  него именно писането позволява на авторите на исторически книги да подплатят с голяма доза въображение „празнините, където фактите си противоречат или просто не са изяснени“.


 


Това е водещ момент за Кристъфър Гортнър при написването на „Тайната на Тюдорите“. Без да противоречи на известните исторически факти за династията, книгата е опит да се повдигне завесата на историята и да разкрие какво се е случвало зад сцената. „В крайна сметка това е книга за тайните – тайните, които носим; тайните, които използваме като оръжие; тайните, които ни трябват, за да открием истината“, споделя авторът. Въпреки, че на славната династия вече са посветени множество четива, Кристъфър Гортнър поднася на читателите един по-нетрадиционен прочит на историята за Тюдорите. Оказва се, че за автора „дворът на Тюдорите е особено интересно и динамично място, истинска радост за изследване“. „За сравнително кратък период са се случили толкова много неща – и в политически, и в социален аспект. Драмата, интригите и размириците по времето на Тюдорите с основание са привличали много поколения читатели; изглежда, за тях винаги може да се открие нещо ново“, разкрива Гортнър, който избира да поднесе историята на читателите по иключително „лек“ и дори забавен начин.


 


В „Тайната на Тюдорите“ са влетени три сюжетни линии. Първата е свързана с обстоятелствата около смъртта на Едуард VІ през юли 1533 година и със заговора на херцога на Нортъмбърланд да възкачи на трона лейди Джейн Грей. Втората линия разкрива какво би могло да се случи, ако Елизабет, решила да последва примера на сестра си Мери, е предприела „тайно пътуване“ до двора по време на напрегнатите дни преди смъртта на Едуард VІ. Третата сюжетна линия е изцяло плод на въображението на автора и се преплита с другите две. Тя е свързана с главния герой – сиракът Брендън Прескът, доведен в двора, за да служи на Робърт Дъдли. Прескът е шпионин, който става таен довереник и закрилник на Елизабет. „Знакът на розата“, с който той е белязан, поражда у него и околните съмнения и догадки за произхода му. В стремежа си да разкрие истината за своето потекло, той е въвлечен в ожесточената борба за трона, без да осъзнава, че истината за миналото му всъщност заплашва бъдещето на кралството.


 


Действието в книгата се развива в Англия през 1553 г. Крал Едуард VІ е на смъртно легло. Към короната се стремят Елизабет, нейната полусестра Мери и братовчедка им лейди Джейн Грей, манипулирана от могъщия си свекър. В центъра на драмата се озовава Брендън Прескът, двайсетгодишен сирак, отгледан от прислужниците в провинциалния замък на херцога на Нортъмбърланд. Брендън е изпратен в двора, за да служи на синовете на херцога, и една от първите задачи, които му възлагат, е да предаде тайно съобщение на Елизабет. Скоро обаче нейният закрилник Уилям Сесил го убеждава да започне да работи за принцесата, а в замяна обещава да му помогне да разбули тайната на произхода си. Заобиколен от измами и лъжи, Брендън осъзнава, че трябва да избере на чия страна да застане, защото проблемът за наследяването на трона бързо се превръща във въпрос на живот и смърт... и то не само за потенциалния монарх.


 


„В способните ръце на Гортнър Прескът е достоверен и забавен герой, човек със силна вярност, но достатъчно наивен да го използват. Макар членовете на семейство Дъдли да са описани основно като злодеи, Робърт притежава дълбочина на характера и въпреки че читателите, запознати с епохата на Тюдорите, ще разпознаят главните играчи, може да останат изненадани от описанието им. Гортнър владее действието с апломб и добавя завладяващ и динамичен трилър към широкото поле на романи за Тюдорите“, пише за книгата „Пъблишърс Уикли“. В момента Кристъфър Гортнър работи и над втората книга от поредицата за Тюдорите, в която Брендън Прескът отново се връща към шпионажа, този път в двора на Мери І.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни