Свързани новини

25.10.2011 15:36

Българка меси хляб до "Кота нула" в Ню Йорк с послание за мир

Видян 2743 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Деца и възрастни от България, Египет, Малайзия, Пакистан, САЩ и Южна Африка представящи трите основни световни религии замесиха заедно хляб в ислямския културен център "Парк 51", който се намира на две преки от мястото на атентатите в Ню Йорк, по-известно като "Кота нула", съобщиха организаторите. Новопостроеният общностнен културен център се стреми да създаде среда за междукултурен диалог и толерантност между мюсюлманите и другите религии и етноси в Ню Йорк и Америка, особено след атентатите от 11 септември. Откриването на центъра бе съпроводено от бурен обществен дебат, тъй като според някои нюйоркчани е неуместно такъв център да се намира до място, където е извършен терористичен атентат от ислямистки екстремисти. Търсейки обединение и помирение на това противоречиво място, Надежда Савова решава да организира общностно месене на хляб, в което да се включат хора от различни изповедания и произход. Надежда е основател на първата Хлебна Къща в град Габрово, а също и на неправителствената организация „Мрежа Хлебни Къщи”, която има мрежа в над 12 страни на 5 континента. 


 


Надежда Савова бе отличена в националната кампания за „Достойни Българи” за 2011 г., която се връчва на посветили се на социални каузи българи. В момента младата българка е докторант в университета в Принстън и изследовател на хлебните традиции. На събитието в „Парк 51” тя разказа истории за символиката и значението на хляба в различните страни по света, а участниците добавяха своите собствени размисли и истории от детството, докато всички заедно замесваха вкусни питки. Баща от Египет довел трите си деца сподели, че в Египет има специфичен израз за "приятелство", който е "между нас има много хляб и сол", а когато се породи конфликт, изразът на осъждане е, че "другият не е уважил споделянето на хляб и сол." Тези думи са ключови в контекста на продължаващата опозиция от страна на християни фундаменталисти срещу културния център, чиято мисия е да споделя с различни етноси и религии културни традиции вдъхновени от ислямската култура - филми, книги и музика, както и да даде място за изява на различни други културни форми. Пример за това е изложбата на еврейския фотограф Дани Голдбърг на деца от 169 страни живеещи в Ню Йорк, а също и общностното месене на хляб организирано от младата българка и вдъхновено от богатата християнска православна традиция.  От две години насам Надежда Савова развива методиката на общностното месене на хляб като социална дейност, която сближава и носи мир и обединение във времена на разединение и конфронтации. Събитието в културния център „Парк 51” има за цел да подкрепи междукултурния и междурелигиозен диалог с ясното послание, че в този диалог никой не трябва да губи своята вяра и традиция, но важното е да съумее да постави над всичко принципа на любовта и толерантността. Символ на тези общочовешки ценности е хлебният квас, който „заквасва”, надига и одухотворява хляба отвъд земните конфликти, фундаментализъм и материализъм.


 


Надежда изпрати и послание на надежда, че скоро в района ще се изгради наново и православната църква "Св. Николай," която бе срината под отломките от Световния Търговски Център и че тя ще се превърне в пространство, което да подслони редовни месения на православни християнски хлябове (обредни пити за празници, както и просфорни пити за Литургия). Накрая на месенето, момиченце на 12 години от Южно Африкански произход сподели, че миризмата на топъл хляб е най-хубавата миризма която е усещала! Думите на детето, чийто родители са дошли в Америка от 4 различни континента, са сякаш ехо на това, което Надежда е забелязала като антрополог - мирисът и вкусът на топъл хляб са нещото, което винаги, отвъд културните различия, успява да отключи във всеки усмивка и стремеж към мир и доброта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог