27.10.2010 16:50

Велинград не е само Клептуза

Видян 4856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Езерото Клептуза е символът на Велинград. Той пък се кръсти Спастолица на Балканите. И наистина, през последните години преди кризата яко се инвестираше в южния курорт на 130 км от София и само на 80 км от Пловдив.


Проектът Водите на Велинград впечатли ЕС и градът бе обявен за една от отличните екодестинации на България заради съчетанието на изключителни природни ресурси. На първо място, естествено са неговите 80 минерални извора. Самата Клептуза е един от тях – тя е най-големият карстов извор у нас. Водата е питейна и се влива в Чепинската река. По нея тепърва ще се гради културно-исторически комплекс Традиции на чепинските занаяти, който ще конкурира Етъра на Габрово. Много по-красиво е поречието на река Рибна. Тя е меандрираща – т.е. с много завои, които й придават изключителна живописност. Тя е регистрана като защитена територия. Друга интересна местност е Рогачица с нейната уникална смърчова гора. Скалното образувание Жабата е друга от природните атракции на околността. Велинград е неочакван рай за ловците с 8 държавни стопанства за този специфичен вид туризъм, който носи отлични доходи за страни като Унгария, но не и за нас. Мнозина се отдават и на риболовен туризъм по бистрите и бързи планински реки. Сред екшън туристите е популярна и местността Сивек. Там предлагат конен туризъм, както и полигон за пейнтбол. Наоколо са разработени доста екопътеки. Това не е никак изненадващо заради изобилието на планински курорти и зони за отдих. Юндола е известна с боровинките и тучните си поляни. Въздухът е направо кристален, а гората е вечнозелена. Околните села са като взети от старо време, а хората в тях говорят един поетичен и отнесен език, който забавлява пришълците.


Пеша може да се стигне до спортната база Белмекен, която вече не е в Родопите, а в пределите на Рила планина. Там има добър хотел и условия за упражняване на различни дисциплини. Спортната база е в съседство с удивително красивия едноименен язовир Старина, хижа Куртово, връх Милеви скали, историческата крепост Цепина, комплексът с почивна база Цигов чарк са само няколко от дестинациите, които си заслужава да бъдат посетени около Велинград, ако на човек не му се виси по процедури в многобройните спа-центрове, а иска да общува с природата.


Гранчиният пункт Илинден, който е на 130 км от Велинград дава възможност на туристите да отскочат до по-малко познатата част на Гърция от другата страна на Родопите. Така за един уикенд човек може да посети 2 държави и да направи разликата.


Като уважаващ себе си курорт Велинград предалага на гостите си специален туристически информоционен център на местния площад Свобода.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци