Свързани новини

04.10.2010 14:52

3/4 от живота в океаните непознат

Видян 3292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Животът е една безкрайна спирала. Доказват го резултатите от  първото глобално преброяване на живия свят в моретата и океаните.


Изследването, което трае цяло десетилетие, показва, че в океаните има над 1 милион видове. Поне три четвърти от тях обаче предстои да бъдат открити.


Установено е, че съществуват видове във всички проучени зони, дори и там, където има малко кислород и светлина. Данните трябва да послужат като основа за изучаване на промените в морския живот, свързани с естествените изменения и човешката дейност като петролните разливи.


В този огромен труд са участвали над 2 700 учени от 80 страни, 670 институции, осъществени са повече от 540 експедиции, по време на които са прекарани около 9 000 дни под вода. Близо 30 милиона наблюдения на около 120 000 вида са били осъществени в рамките на изследването, посочва сайтът vsekiden.


Международното проучване на стойност 650 милиона долара установява над 6 000 потенциално нови видове и открива, че смятани за редки представители на морския свят всъщност са масово разпространени. Открити са океански магистрали и са картографирани места за отдих, регистрирани са и промени в изобилието на определени видове.


Целта на изследването бе да установи какъв е бил животът в океаните, какво се намира сега в тях и какво би могло да ги обитава в бъдеще. До този момент са описани 16 764 вида риби, но се очаква да бъдат открити нови 5 000. Оценяваният процент на морски видове, които все още не са в трудовете на изследователите са: в Европа – 10 %; Южна Африка – 38 %; Антарктика 39-58 %; Япония – 70 %, дълбоките води на Средиземно море – 75 % и Австралия – 80 %.


Проучването е подготвено по случай Международната година на биоразнообразието, обявена от ООН. То ще бъде и основната тема на срещата на върха от 18 до 20 октомври в Нагоя, Япония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци