Свързани новини

22.09.2010 14:18

В Древен Египет се лекували с бира

Видян 1980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бактерия в зърното, от което в Древен Египет са произвеждали бира, се превръщала в тетрациклин. И благодарение на него египтяните са се борели с инфекциите.


Антибиотиците са познати на хората вече над 1700 години, откриха учени от Университета в Атланта. Те определиха тяхната „възраст“ след като се натъкнаха на големи дози тетрациклин в кости на египетски мумии от 350-550 година след Христа, съобщи телевизионният канал Ей Би Си.


Как тетрациклинът е попаднал там? Сред древните египтяни бирата е била много разпространена напитка. Основавайки се на това, учените се заели до потърсят и евентуално да открият връзка между пивото и антибиотика.


Оказало се, че зърното, от което в Египет правели бирата, е източник на тетрациклина. Сред неговите съставки била бактерия, подобна на плесен, носеща името Streptomyces. Точно тя произвеждала антибиотика, а неговото действие се засилвало, когато зърното ферментирало.


Испански учени пък прибавиха още един плюс за пивото. Те доказаха, че любимата напитка на милиони хора по света предпазва от остеопороза чрез високото ниво на силиций в нея. Той забавя изтъняването на костите.


Според историческите хроники бирата е познаха на човечеството от деветото хилядолетие преди Новата ера. Първите известни химически доказателства за бира датират около 3500-3100 години пр.н.е.


Ето защо се счита, че бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец