Свързани новини

28.05.2010 09:48

Акулите са най-опасни при неделно новолуние

Видян 2090 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акулите са най-опасни за сърфисти и неподозиращите къпещи се хора в плитки води, в неделя, по новолуние и през август, показва изследването, издадено навреме за летния сезон.


Младите сърфисти в черни и бели облекла са най-уязвими към ухапвания от акули, показва още изследването на университета във Флорида. То базира заключенията си на наблюдения и статистики, събрани в продължение на 50-годишен период във Флорида, известна като "световна столица на акуловите нападения". Те са стигнали до заключението, че на определени места във Флорида, "факторите, свързани с хората, акулите и околната среда се комбинират, за да създадат перфектната буря от подходящи условия за атаки", смята Джордж Бурджес, ръководещ Международното досие за атаки на акули в университета на Флорида. 1 от всеки 5 атаки на акули в цял свят между 1996 и 2008 година са се случили в част от Централна Флорида. Изследователите са проучили условията в продължение на година в този регион, като са обръщали специално внимание на "кога, къде и защо". Най-много атаки са били извършени по новолуние, следвано от пълнолунието. В тези периоди луната оказва най-силно влияние върху приливите. Изследователите смятат, че вероятно влияе и на движението на рибите, както и на човешкото поведение. Август е пиков месец, защото тогава има много хора във водите. "Акулите не са войнствени само по уикендите. Просто човешкото свободно време води до по-малко срещи с хора в сряда, отколкото в неделите", смята Бърджес. Пляскането с ръце и ритането във водата привличат акулите, които се хвърлят към движещото се тяло, като го смятат за храна. Въпреки популярното мнение обаче, 90% от нападенията във Флорида водят само до леки травми. Акулите във Флорида са по-малки от калифорнийските бели акули и обикновено търсят риба, а не хора, за да се хранят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни