22.10.2008 18:32

Поне 20 години без цирк в София

Видян 3174 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В близките 20 години стационарен цирк в София няма да има“. До този извод е стигнал собственикът на цирк „БАЛКАНСКИ“ Александър Балкански-баща. Въпреки многократните опити да получи терен в София за постоянна циркова сграда, трупата   постоянно удряла на камък. 


Преди време надежда е имало за терена в Зона Б5, в близост до Мол София, където от години е мястото на бялото шапито, под което световноизвестната циркова фамилия представя своите спиращи дъха номера.


Оказва се обаче, че мястото било определено от столична община за парк. Балкански се свързал с фирмата-изпълнител и постигнал договореност да получи петно от 5 дка за цирка. В последствие обаче става ясно, че това е невъзможно, защото в предната част на терена мястото е отредено за сграда на съда.


Пред 19` главният архитект на столична община Петър Диков  потвърди това. В отговорът му обаче пролича явно раздразнение - „Защо трябва да решаваме държавни проблеми. Нали ще се прави държавен цирк“. Така с въпрос той отговори на питането ни докога София ще е единствената европейска столица без цирк. „Държавата малко терени ли има в София“, продължи главният архитект.  По думите му общината била направила няколко сериозни жеста като дала терен за нуждите на съда, за паркинг на парламента...


Арх. Диков отказа да посочи къде според него е най-доброто място за циркова сграда в София и няколко пъти подчерта, че в столицата има много държавни терени. Иначе той би предпочел да се построи спортна зала, каквато също липсвала.


От своя страна Балкански каза, че във времето е отпаднал и вариантът за парцел в ж.к. „Младост“. Там пък не са се разбрали две министерства - на културата и на отбраната, чиято собственост било мястото.


За финал ще направим съпоставка с Италия, която също е член на ЕС. Там са регистрирани 330 циркови трупи, за разлика от България, където те са само 3. Италианското правителство отделя за тях държавна субсидия от 20 млн. евро годишно. Училищата пък са задължени поне веднъж годишно да посещават цирково представление. 



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.