Свързани новини

10.03.2010 14:02

Стресът при мъжете влияе на избора им

Видян 1784 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако си мислехте, че социалната игра при срещите е объркваща с отчитането на външен вид, социален ранг, богатство, вербални умения и дори феромони, подгответе се за нова доза объркване.
Германски учени са доказали, че мъжете, които са подложени на стрес, правят необичаен за предпочитанията им избор, показва доклад в списание Proceedings of the Royal Society B, публикуван от Британската академия на науките. Предишни изследвания откриват купчини свидетелства, че мъжете и жените, които се влюбват, си приличат по много неща, особено в лицевите характеристики, а сходните лица внушават и подсъзнателно чувство на доверие.
Психобиолозите, водени от Джоана Лас-Хенеман в Университета в Триер, са изследвали 50 студенти от Университета на Триер, като са ги разделили на две групи. Едната група е била подложена на стрес, като ги поканили да потопят ръцете си в ледена вода, докато другите потопили ръце във вода с телесна температура. След това тестове за кортизол са доказали различното ниво на стрес, а те били свързани с електроди, измерващи движението на мускулите около окото, които издават наблюдаването на интересен обект. След това участниците в изследването били помолени да разгледат 40 компютърни образи на млади жени - 30 еротични и 10 неутрални - докато приборите засичали кои от тях предизвикват най-силен интерес.


Лицата на 10 от голите фигури са били компютърно обработени така, че да приличат на тези на конкретните доброволци. Мъжете, които не са били изложени на стрес, показали предпочитания към жени, чиито лица приличали на техните. Мъжете от подложената на стрес група от своя страна предпочели жените, с които не си приличали. Изследователите обясняват, че мъжете, които търсят дълготрайна връзка, са били привлечени от жените, чието лице им внушава доверие. От друга страна, има данни, че в ежедневния живот изложените на стрес мъже често се стремят към по-краткотрайни връзки.
В крайна сметка изследването не показва, че стресираните мъже задължително ще си опитат късмета с партньорка, която не прилича на тях, но вероятността е по-голяма, смятат учените. Информацията е на БГНЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог