Свързани новини

24.01.2010 13:10

16 хиляди са децата с аутизъм у нас

Видян 8306 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все още няма официална статистика, но се говори за около 16 хил. деца с аутизъм в България. Това заяви Мина Ламбовски, основателка на дневния център за работа с деца с аутизъм "Тацитус" по време на Първата DAN конференция с чуждестранно участие, която се провежда днес в Гранд хотел "София", информира БГНЕС.


Ламбовски се ангажира с центъра, защото има дете с аутизъм, постигнала е голям успех при лечението му и е решила да сподели опита си с други родители. Тя смята, че именно DAN лекарите са тези, които вярват, че аутизмът не е състояние, а физическо заболяване, което може да се лекува. Ламбовски препоръчва на родителите на деца с аутизъм първо да ги диагностицират и то при специалист. В България има малко места, които са оторизирани за диагностицирането - това са детските психиатрични клиники. Ако се избере този подход процентът на облекчаване на симптомите е огромен и голям брой деца ще стигат до състояние на "норма", ако лечението започне в най-ранна детска възраст. При новите методи децата се поставят на специална диета, пият хранителни добавки, витамини и минерали, с тях работят логопеди, психолози, педагози, но ги лекуват и лекари.
"Тези деца трябва часове наред да минават през специална терапия, за да се почувстват по-активни", заяви един от лекторите днес д-р Артур Кригсман. Той говори пред родители и специалисти за случаите на ентероколит и за гастроентерологична патология при деца с аутизъм. Според него над 90% от тези деца могат да се излекуват от стомашния дисбаланс, който съпровожда заболяването. След като се постигне напредък с техните физически неразположения остава въпросът за развитие на умствените им умения, върху които трябва да се работи, каза в коментара си д-р Кригсман. На биомедицинските аспекти на аутизма се спря в лекцията си вторият гост на конференцията д-р Анжу Усман.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.