Свързани новини

07.12.2009 17:21

Дядо на Вапцаров бил съветник и любовник на Екатерина Велика

Видян 5961 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Да знаеш езика и рода си”, гласи заветът към потомците на Паисий Хилендарски. 19’ се присъедини още през септември към идеята на Йорданка Фандъкова и нейния екип в Министерството на образованието, младежта и науката тези две основи на нацията – езикът и родът, да бъдат възродени поне в съзнанието на хората. Защото духовната криза е много по-голяма заплаха за България от икономическата. Затова и посветихме декември на родовата памет и ви разказваме интересни подробности за фамилиите на литературните класици.


Паисий е най-известният банскалия, редом с Никола Вапцаров, на когото тези дни отбелязваме 100 години от рождението. И докато родът на атонския монах не се е вкоренил в историята и културата на града и нацията, то фамилията на поета и до днес продължава да участва активно в обществения живот. Неговата племенница Мая е и.д. шеф на СЕМ, при това от квотата на ДПС.
Странно нещо е съдбата и определено иронията й е присъща. Защото прабабата на Мая Вапцарова, отгледала петима сина и две дъщери, била ятак на поборника срещу турците Яне Сандански, на когото са кръстени Яне Янев и неговият роден град Сандански.
Мария била “десетарка” на жените, пренасяли поща и оръжие, изпълнявали всяка поставена от ВМРО задача.
По линия на майка си Вапцаров също е свързан с комити – негов чичо е войводата Коста Чекъров, който бранел богатия търговски град Банско от турци и разбойници. От същия Везьов род е и Марко Тодоров – издател на първия български буквар през 1792 г. – три десетилетия преди Рибния на Петър Берон.
Братовчед му Марко Георгиев владеел добре 6 езика, търгувал във Виена, където започнали да го наричат Марко Георгиевич. Там срещнал друг известен банскалия - Михаил Герман, който го препоръчал на княз Милош Обренович, а князът незабавно го привлякъл на дипломатическа работа, като му възложил да оглавява сръбските делегации по преговорите с представители на Високата порта в Цариград.
Когато Марко Георгиевич научил за създаването на новобългарско училище в Габрово, душата му поревнала да построи със свои средства и в Банско подобно. Дарява свое място в центъра на селището и 3000 гроша за строеж. Изграждането завършва през 1857 г. Училището има 7 класни стаи и театрален салон, а обучението от самото начало се е водело според новите насоки в педагогическата практика.
Тяхна потомка е майката на Никола Вапцаров - Елена Везьова. Американската мисионерка мис Стоун я забелязва и предложила на майка й Милана да даде будната си дъщеря да учи в Американския колеж в Самоков. Там Елена учила и слугувала на преподавателката Хаскъл. Овладяла добре английски и получила диплома с право да бъде учителка или протестантска проповедничка. След завършване на колежа учителствала няколко години в различни селища и в Банско. През януари 1909 г. се омъжила за Йонко Проданичин, току-що излязъл от солунския турски затвор. Той произхожда от рода на хаджи Продан.
По спомени на Мая Вапцарова другият прадядо пък е съветник на Екатерина Втора, а после става консул в Букурещ, а брат му е министър на външните работи на Сърбия при княз Милош Обренович. Тя предполага, че съветникът може да е имал по-специални отношения с мъжемелачката Екатерина Велика, която по някое време го гони от Русия.
Българският цар Борис Трети пък гостувал на дядо й Йонко – бащата на Вапцаров. Банскалиите също ходели в двореца, даже веднъж като малък Никола заспал на царския трон, което по-късно Ванга привидяла като лоша поличба, която довела до разстрела му. Пак по спомените на Мая Вапцарова в дома на Вапцарови е учреден българският пен клуб, защото поети като Яворов и Лилиев били близки приятели на родата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния